Wat is diabetes

Zorg voor kinderen met diabetes

Meer dan 10.000 kinderen in Nederland hebben diabetes. De diabeteszorg voor kinderen hoort bij pediatrische zorg en is anders dan voor volwassenen. 

In het kort 

  • Pediatrische diabeteszorg is diabeteszorg voor kinderen door de kinderarts. 
  • In Nederland hebben ruim 10.000 kinderen diabetes. 
  • De meeste van die kinderen hebben diabetes type 1. Type 2 komt veel minder vaak voor bij kinderen. 
  • Bij kinderen is diabeteszorg gericht op zo normaal mogelijke bloedglucosewaarden en een gezonde groei en ontwikkeling. 
  • Alle ziekenhuizen maken sinds 2014 samen één overzicht van alle kinderen met diabetes in Nederland.

Wat is pediatrische zorg? 

Pediatrische zorg is de zorg voor kinderen door een kinderarts. Diabeteszorg voor kinderen heet pediatrische diabeteszorg. Speciaal binnen pediatrische diabeteszorg is dat kinderen zelf vaak nog geen beslissingen kunnen of mogen nemen. Dat doen wettelijke vertegenwoordigers, zoals hun ouders of verzorgers. Ook bijzonder zijn de grote verschillen in grootte en gewicht van patiënten. Behandelingen voor een te vroeg geboren baby met afwijkende bloedglucosewaarden zijn heel anders dan voor een tiener met zwaar overgewicht.  

Hoeveel kinderen in Nederland hebben diabetes? 

Diabetes is samen met astma de grootste blijvende ziekte bij kinderen. De meeste kinderen met diabetes hebben diabetes type 1. Dat zijn er ongeveer 10.000 in Nederland. Ook zijn er kinderen met diabetes type 2. Dit zijn enkele honderden kinderen. De meeste kinderen met diabetes type 2 zijn te zwaar door leefstijlproblemen. Of diabetes komt veel in hun familie voor.  

Met je diabetesverpleegkundige of behandelaar kun je alles over diabetes bespreken

Pediatrische zorg na de geboorte 

Sommige kinderen hebben zelf geen diabetes maar krijgen wel pediatrische zorg voor diabetes. Als een moeder een van de typen diabetes heeft, krijgt een kind na de geboorte speciale zorg. De kinderarts of verpleegkundige controleert direct de bloedglucosewaarden van de pasgeboren baby. De controles blijven gebeuren totdat de bloedglucosewaarden goed en gezond zijn. Daarna volgt de controle nog een paar keer. Blijven de waardes te hoog of te laag? Dan is extra pediatrische zorg nodig. Soms gaat de pasgeboren baby nog een poosje naar de kinderafdeling. Meestal is al vrij snel geen speciale zorg meer nodig. 

Pediatrische zorg bij diabetes type 1 

Het doel van de zorg is bij een kind hetzelfde als bij een volwassen persoon met diabetes. Dat zijn veilige bloedglucosewaarden. Extra controles van de ogen, nieren en voeten horen daarbij. Extra zorg en extra artsbezoeken op jonge leeftijd moeten complicaties zoveel mogelijk voorkomen. Tot 18 jaar is continue glucosemonitoring met een rtCGM vergoed. Veel kinderen starten daarom al vroeg met een rtCGM en een insulinepomp, soms ook in een (hybrid) closed loop systeem. Ook veel kinderen gebruiken de rtCGM met een insulinepen.  

Pediatrische zorg bij diabetes type 2 

Er zijn steeds meer kinderen met diabetes type 2. Hun aantal stijgt snel. Het komt vooral voor bij te zware kinderen die niet of weinig bewegen. Er komt meer aandacht voor diabetes type 2 bij kinderen. Huisartsen en schoolartsen letten er meer op bij kinderen met overgewicht. Het doel is om zo snel mogelijk veilige bloedglucosewaarden te krijgen. Daarna pas werkt de zorgverlener samen met het kind en de ouders aan het gewicht en de leefgewoonten. Groot voordeel is dat bij type 2 het gebruik van medicijnen meestal omlaag kan als het kind meer beweegt en minder zwaar wordt.  

Hoe weten we hoe het met kinderen met diabetes gaat? 

Tot 2014 hield elk ziekenhuis een eigen overzicht bij van kinderen met diabetes in hun ziekenhuis. Maar er was geen informatie over het aantal kinderen met diabetes in heel Nederland. Sinds 2014 is er wel een landelijk overzicht van alle ziekenhuizen die de informatie over kinderen met diabetes delen. Daardoor weten de overheid en de ziekenhuizen hoeveel kinderen diabetes hebben, hoe het met ze gaat en welke zorg ze moeten krijgen. 

Ouders van kinderen met diabetes

Als je kind diabetes heeft, hoor je alles over spuitschema’s en insulinegevoeligheid. Maar wat doe je met kinderfeestjes? En wat vertel je in de klas? In deze groep ontmoet je andere ouders die deze situaties kennen. Bekijk hun ervaringen en tips, en stel je eigen vraag.

Bekijk de gespreksgroep

Artikel met medewerking van:

  • Anita Dijkhuizen, MSc - verpleegkundig specialist AGZ

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 23 maart 2023

Lees meer over Diabeteszorg

Volgend artikel