Wat is diabetes

Wat is diabeteszorg en wat hoort hierbij?

Het is goed als je bloedglucose zo normaal mogelijk is. Je hele gezondheid is natuurlijk belangrijk bij diabetes. Diabeteszorg is alles wat hiermee te maken heeft. Je doet veel zelf, en je krijgt begeleiding van zorgverleners.

In het kort 

 • Diabeteszorg is alle informatie en alle handelingen om de bloedglucosewaarden veilig te houden. 
 • Een heel team van zorgverleners helpt bij de diabeteszorg. 
 • Maar diabeteszorg is vooral iets wat je zelf dagelijks moet doen. 
 • In een persoonlijk zorgplan staan alle afspraken die je met je zorgverlener(s) maakt. 
 • Bij elk type diabetes horen controles van de glucosewaarden, maar ook van bijvoorbeeld ogen, nieren en voeten. 

Wat hoort er bij diabeteszorg? 

Diabeteszorg is alle informatie en alle handelingen om de glucosewaarden veilig te houden. Zorgverleners helpen bij deze zorg. Ze geven je advies en informatie over diabetes en de risico's en gevolgen. Ze regelen ook dat je je bloedglucosewaarden kunt meten, het dieet, adviseren over voeding of medicijnen. Maar diabetes is vooral een zelfzorgziekte. Dat betekent dat je zelf dagelijks voor je gezondheid moet zorgen. 

Diabeteszorg met een zorgplan  

Voor de zorg van je diabetes is het belangrijk om een plan te hebben. Dat zorgplan maak je samen met je zorgverlener. In het zorgplan leg je doelen voor jezelf vast. Het is een afspraak tussen jou en je zorgverlener(s). In het plan schrijf je bijvoorbeeld op: 

 • Waarden die je probeert te bereiken zoals glucosewaarden, bloeddruk of gewicht, als je wilt afvallen of aankomen. 
 • Je medicijnen en het gebruik ervan. 
 • Wat je wilt doen aan beweging en je leefstijl. 
 • Wat je verwacht van je zorgverlener(s) en hoe vaak je elkaar spreekt. 
 • Wat de zorgverlener van jou verwacht. 

Door deze afspraken met elkaar te maken weet je hoe de zorg voor je diabetes eruitziet. 

Zorgverleners bij diabetes type 1, type 3, MODY en LADA 


Als je diabetes type 1, type 3, MODY of LADA hebt, spreek je veel zorgverleners. Sommige mensen met diabetes hebben afspraken met meer dan 20 verschillende soorten zorgverleners. Bijvoorbeeld zorgverleners die met jouw bloedglucosewaarden bezig zijn. Maar ook zorgverleners die de controles doen van bijvoorbeeld je ogen, je voeten en je nieren. Als je complicaties krijgt, dan komen er nog meer zorgverleners bij. 

Zorgverleners bij diabetes type 2 

Als je diabetes type 2 hebt, kom je bij de huisarts onder controle. Ook krijg je een afspraak/afspraken bij een diëtist. Helpen medicijnen in de vorm van tabletten niet genoeg, dan kan het zijn dat je insuline gaat gebruiken. Je krijgt dan soms ook een afspraak bij de internist in het ziekenhuis. Via de internist krijg je misschien ook afspraken bij andere zorgverleners in het ziekenhuis. Ook als je complicaties hebt, ga je voor afspraken en controles naar het ziekenhuis. 

Controles bij diabetes type 1, type 3, MODY en LADA 

Om complicaties te voorkomen ga je vaak op controle. Sommige controles doe je elk jaar. Andere controles zijn 1x in de 3 maanden, of maar 1x in de 3 of 5 jaar. Af en toe veranderen de regels over controles. Bekijk het overzicht van controles die je moet doen.

Controles bij diabetes type 2 

De algemene controle gaat over je glucosemeting, gewicht, bloeddruk, cholesterolwaarde en je leefgewoonten. Regelmatige controles zijn goed, ze voorkomen complicaties. Complicaties ontdek je ook eerder bij een regelmatige controle. Het kan dan sneller behandeld worden. Bekijk het overzicht met controles die verstandig zijn om te doen.

Artikel met medewerking van:

 • Anita Dijkhuizen, MSc - verpleegkundig specialist AGZ

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 23 maart 2023

Lees meer over Diabeteszorg

Volgend artikel