Onderzoek

Op weg naar genezing van diabetes

Iedereen met diabetes heeft dezelfde wens: genezen van diabetes. Dit kan nog niet. Wetenschappers werken hier wel keihard aan. In de tussentijd komen er nu betere behandelingen door onderzoek.

In het kort   

 • Onderzoek brengt genezing dichterbij. We weten alleen niet hoelang dit nog duurt.
 • Elk onderzoek is een stap op weg naar meer vrijheid van diabetes. De behandeling is steeds beter.
 • Onderzoek gaat over de gezondheid van mensen. Het moet dus veilig gebeuren en dat kost tijd.
 • In Nederland doen veel wetenschappers onderzoek naar diabetes. Verschillende organisaties zorgen dat dit kan. 

Onderzoek brengt genezing dichterbij 

Je hebt diabetes voor de rest van je leven. Wetenschappers willen dit veranderen. Ze werken aan manieren om diabetes te genezen in de toekomst. Niemand weet wanneer dit zal lukken. Maar elk onderzoek is een stap dichter bij genezing. Onderzoek gaat niet alleen over genezing. Veel onderzoek zorgt dat mensen beter, langer en gezonder leven met diabetes. 

Bekijk de video op https://api.diabetes.nl/oembed?url=https%3A%2F%2Fvimeo.com%2F831767006%3Fshare%3Dcopy&signature=2c28979df6a05dabe44961b8820574875c027ab0c72f31af7750587f2527ea5f

Iedere stap telt mee  

Veel stappen zijn nodig voordat diabetes te genezen is. Maar elke stap is waardevol, want we leren ervan. En de behandeling van diabetes wordt hierdoor steeds beter. Alle behandelingen en medicijnen voor diabetes zijn er door onderzoek. Eerdere stappen waren bijvoorbeeld: 

 • Behandeling met insuline, ontdekt in 1922.
 • Kennis over het verschil tussen diabetes type 1 en type 2, sinds ongeveer 1950.
 • Glucosemeters om zelf je bloedsuiker te meten, dit kan sinds 1978.
 • Eerste kunstmatige alvleesklier in de vorm van een klein apparaat, in 2015.
 • Nieuwe cellen die insuline maken, door wetenschappers gemaakt in een laboratorium. De onderzoekers kijken nu of de cellen goed werken. 

Verschillende soorten onderzoek 

Onderzoek brengt nieuwe kennis. Dit is kennis over veel verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld over hoe je lichaam werkt bij diabetes. Of over een nieuwe behandeling. Of hoe je beter kunt omgaan met diabetes. Heel verschillende onderzoeken zijn nodig om alle vragen te beantwoorden. Zoals deze soorten: 

 • Onderzoek naar de basis van diabetes. Hoe ontstaat diabetes in je lichaam? Wat gebeurt er precies als je diabetes hebt? We noemen dit fundamenteel onderzoek.
 • Onderzoek naar nieuwe behandelingen. Of naar betere hulpmiddelen, zoals een glucosesensor of insulinepomp. Dit heet ook wel toegepast onderzoek.
 • Onderzoek met medische gegevens van mensen met diabetes. De gegevens zijn meestal anoniem opgeslagen. Het zijn vaak duizenden of miljoenen gegevens bij elkaar. Artsen rekenen hiermee bijvoorbeeld uit welke behandeling het beste werkt. En op welk moment. Ook kunstmatige intelligentie (AI) kan hierbij helpen. Computers voeren dan zelf taken uit. 

Waarom duurt onderzoek lang? 

Diabetes is een ingewikkelde ziekte, die invloed heeft op je hele lichaam. Het is dus ook ingewikkeld om snel oplossingen te vinden. Onderzoek naar diabetes gaat over je gezondheid. Het heet daarom medisch-wetenschappelijk onderzoek. Dit soort onderzoek moet veilig gebeuren. Er zijn strenge regels en controles voor onderzoek met mensen. Het duurt lang en kost ook veel geld. Artsen geven een nieuwe behandeling niet zomaar aan hun patiënten. Ze willen eerst bewijs dat de behandeling veilig is. En dat de behandeling goed werkt. 

Laboranten doen onderzoek naar behandelingen en genezing van diabetes of complicaties.

Samen zetten we stappen naar genezing 

In veel landen werken onderzoekers aan een betere toekomst voor mensen met diabetes. Ook in Nederland. De onderzoekers delen internationaal nieuwe kennis met elkaar. Wetenschappers zijn vaak zorgverleners. Ze werken ook samen met bedrijven. De onderzoekers luisteren naar mensen met diabetes: 

 • Wat is voor jou belangrijk als je diabetes hebt? 
 • Welke problemen heb je door diabetes? 
 • Waar moet snel een oplossing voor komen? 

Wetenschappers doen dit allemaal samen met organisaties voor diabetesonderzoek. Je ziet hieronder grote organisaties in Nederland. De organisaties verzamelen bijvoorbeeld geld om onderzoeken te betalen. Zo zetten we samen stappen richting de genezing van diabetes. 

Artikel met medewerking van:

 • de redactie van diabetes.nl

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 10 mei 2023

Lees meer over Over onderzoek naar diabetes

Volgend artikel