Wonden met krabeffecten door diabetes - hoe dit op te lossen?

Laatste activiteit: 21 maart 2024 7 reacties 1 volger 1 waardering
1 januari 2024 om 11:29

Begin 2020 had ik opeens jeuk aan mijn onderbenen en viel het mij op dat de huid daar raar aanvoelde en slechts door een paar keer met mijn nagels eroverheen te gaan, de huid vrij snel kapot ging, waardoor er een wond ontstond. Er kwam echter geen bloed uit de wond, maar een doorzichtige, kleverige substantie. Ik had geen idee wat dat was, maar maakte me niet direct zorgen, dus ik negeerde het, in de veronderstelling dat het vanzelf wel weer zou genezen.

Helaas was niets minder waar. Na verloop van tijd kwamen er steeds meer wonden bij die op dezelfde manier ontstonden. Ook breidde het zich uit naar mijn billen. Toen vond ik het wel tijd om naar de dokter te gaan. Die verwees me door naar een dermatoloog en die liet me bloedprikken, waardoor de diabetes aan het licht kwam. Ook werd er een biopt van mijn huid genomen. De wonden werden alleen behandeld met zinklijmverband, waardoor ze wel genazen, maar de oorzaak werd niet achterhaald.

Echter, na een tijdje kwamen de wonden terug, en weer later hield het op mijn benen en billen op, maar verplaatste het zich naar mijn armen. En nu is het bij mijn armen weg, maar is het weer verplaatst naar mijn billen. De dermatoloog waar ik eerst bij in behandeling was deed dus alleen aan symptoombestrijding, dus ik wilde naar een andere dermatoloog, maar die is eigenlijk nóg slechter. Deze dermatoloog denkt er alleen aan om iets in de hersenen uit te schakelen, waardoor ik niet meer zou krabben. Deze dermatoloog heeft dus last van tunnelvisie en schiet met hagel. Ik heb aan deze dermatoloog aangegeven dat ik met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vermoed dat er een verband is tussen de diabetes en de wonden omdat het mij opviel dat als mijn bloedsuiker langere tijd wat hoger is, er meer wonden komen en als deze weer lager wordt, de wonden stabiliseren en toen ik mijn HbA1c even onder controle had, ik ook nauwelijks last van wonden had. Deze dermatoloog liet merken dat er totaal GEEN kennis van diabetes aanwezig is. Deze dermatoloog kent namelijk het verschil tussen bloedsuikerwaarde en HbA1c niet. Nu snap ik natuurlijk dat dermatologen niet diep inhoudelijke kennis van diabetes hebben omdat dat niet hun vakgebied is, maar dat zelfs de basiskennis ontbreekt, baart mij zorgen. Aan deze dermatoloog heb ik dus ook niets omdat ik dus een verband leg tussen de wonden en de diabetes en de dermatoloog dat dus niet kan.

Nu vroeg ik mij af of hier wellicht mede-diabetici zijn die wellicht iets soortgelijks hebben (gehad) of weten wat het kan zijn en of die wellicht een zorgverlener kunnen aanbevelen die mij en mijn probleem wel serieus nemen?

7 reacties

Yvonne
Moderator
2 januari 2024 om 13:12
Moderator

Jaren terug werd ik gek van de jeuk op mijn onderbenen en rare rode plekken. Nu ben ik niet gaan krabben, want met zoveel jaar diabetes vermijd ik alle mogelijke oorzaken van wondjes. Via de huisarts bij de dermatoloog terecht gekomen: vasculitits. Ontsteking van de kleine haarvaatjes in de huid. Hangt meestal samen met slechte instelling van de diabetes. Nu dat kan kloppen, dit was voor mijn FSL tijdperk. Ik kreeg een zalf tegen de ontsteking en na een paar dagen hielp dat. Maar op zich is die zalf op de langere termijn ook weer niet goed voor je huid. Die verzwakt daardoor.

De FSL kwam en voor mij nog veel beter de Tresiba ipv Lantus, de langwerkende die veel stabieler in zijn werking is. Ik kreeg prachtige bloedsuikerwaarden en de vasculitis keerde niet mee terug. Tot ik vorig jaar in augustus de Prednison moest gaan gebruiken en mijn bloedsuikerwaarden ontspoorden. Na een paar maanden was daar de jeuk en de roodheid weer. Ik heb het maar uitgezeten, omdat de Prednison inmiddels weer werd afgebouwd. Met mijn sinds half november weer normale bloedsuikerwaarden is de vasculitis ook verdwenen.

De dermatoloog kon bij mij alleen aan symptoonbestrijding doen, de echte behandeling lag/ligt in mijn bloedsuikerinstelling.

Bewerkt op 3 januari 2024 om 10:13
4 januari 2024 om 05:09

Nee, de uitslagen van het bloedonderzoek wezen in elk geval niet op vasculitis. Het gekke is ook dat het krabben bij mij vooral 's nachts gebeurt. Ik word af en toe al krabbend wakker.

Het gekke is ook dat het zich in eerste instantie concentreert op een bepaalde plek en na verloop van tijd zich verplaatst. Het verplaatst zich alleen tussen mijn armen, billen en benen. De rest van mijn lichaam lijkt ervan gevrijwaard te zijn.

Nu heb ik de wonden met name op mijn rechterbil en achterkant van het bovenbeen, eveneens aan de rechterkant. Er werd daarom ook gedacht aan iets in de linker hersenhelft, maar aangezien de wonden begonnen bij beide benen, kan het dat dus ook niet zijn.

Het irritante van de wonden op de billen hebben, is dat het het zitten bemoeilijkt (gaan zitten is nogal pijnlijk) en omdat het volle gewicht van de romp erop rust, gaat mijn ondergoed eraan vastplakken en het is ook heel pijnlijk om dat dan weer los te trekken. Nu heb ik dit laatste 'opgelost' door een pleister op de ergste, meest kleverige wonden te plakken zodat mijn kleding zich er niet meer aan gaat vasthechten. Maar ideaal is anders.

Yvonne
Moderator
8 januari 2024 om 13:13
Moderator

Je profiel gelezen en zie dat je nu prima bloedsuikerwaarden hebt dankzij je leefstijlomkeringen en zelfs medicijnvrij. Petje af, heel knap.

Maar dan is de houding van de dermatoloog tov diabetes ook beter te verklaren. Huidproblemen en wonden bij mensen met diabetes ontstaan meestal door hoge bloedsuikerwaarden (zie ook mijn verhaal), maar die heb jij niet meer. Wellicht wel de oorzaak geweest of daardoor aan het licht gekomen (en was het toch iets anders), maar dan komen we op het terrein van medisch advies. Daarvoor ben ik niet bevoegd.

Maar die wonden zijn doffe ellende en verpesten je dagelijkse leven. Wellicht nogmaals het gesprek aangaan met de dermatoloog en vragen om onderzoek naar de oorzaak van de wonden.

Wijs erop dat de je bloedsuikerwaarden nu goed zijn en de wonden blijven en/of nog opnieuw ontstaan (maakt verschil).

Heb je destijds reizen gemaakt naar gebieden met "rare" beestjes?

Neem desnoods iemand mee naar het gesprek met de dermatoloog. In het verleden, als ik er niet uitkwam met een specialist, heb ik dat wel gedaan. Het verschil vond ik altijd opmerkelijk. Of de invloed van die derde op mij was of op de behandelaar, weet ik niet. Het werkte.

Een lijstje met gesprekspunten maken, werkt bij mij ook goed.

Hopelijk krijg je meer tips van anderen.

11 januari 2024 om 11:04

Jeuk kan vele oorzaken hebben en is vaak moeilijk te achterhalen . Hoe is je bloedsuiker gereguleerd ? Door het krabben zal er hoogstwaarschijnlijk een bacteriële infectie bijkomen .Wat wil de dermatoloog jou geven tegen de jeuk ?Prednison zou ik ook hagel vinden ,voor een korte tijd antihistamine (bv promethazine ,slaap je ook beter op )zou ik mee kunnen leven .(om wonden rust te geven om te kunnen herstellen ) Wil je de genezing versnellen zou je een anti biotica zalf kunnen vragen ,persoonlijk heb ik betere resultaten met gewoon bethadine gaas (mits je niet allergisch bent of schildklierproblemen hebt ) daarover een absorberend gaasje (bv mesorb )dan fixeren met bv mefix/mepore en klaar .

Mocht je nog steeds erg last hebben ,kun je een windring kopen of lenen ,ter ontlasting !

Note: ik heb niet precies hetzelfde als jou ,maar welke diabeet heeft niet eens een geïnfecteerd wond(je) gehad .

Sterkte ermee!

11 januari 2024 om 22:34

Het gekke is dat ik juist geen jeuk ervaar, maar dat de plekken waar de wonden ontstaan opgeblazen en zacht aanvoelen. Maar als ik het twee of drie keer met een vinger toucheer lijkt de huid al open te scheuren. Pas als dat is gebeurd, gaat het jeuken.

De dermatoloog denkt dat het iets in de hersenen is en gaf me in eerste instantie hydroxyzine dat een klein deel van de hersenen (het deel dat er verantwoordelijk voor zou zijn dat ik ga krabben) zou uitschakelen, maar dat werkte niet. Later wilde ze me een ander type medicijn geven die hetzelfde doel heeft, maar dat heb ik afgeslagen omdat ik weet dat het helemaal niets met mijn hersenen te maken heeft, gezien de opgeblazenheid en zachtheid. Bij het deel van mijn huid die niet opgeblazen en zacht aanvoelt kan ik krabben wat ik wil (zowel bewust als onbewust) maar daar gebeurt helemaal niks.

Het gekke is ook dat het van de ene op de andere dag opeens ophoudt, de wonden genezen, maar later weer op een andere plek op mijn lichaam start. Het begon bij mijn linkeronderbeen, verspreidde zich naar mijn beide benen. Later kwamen beide billen erbij. Toen werd de diabetes bij mij ontdekt en kreeg ik daar medicatie voor. Na een tijdje waren de wonden weg en kon ik de medicatie afbouwen naar volledig medicijnloos, maar waarschijnlijk ben ik toch iets te snel geweest met afbouwen, want nadat ik met de medicatie was gestopt begon mijn HbA1c weer te stijgen en keerden de wonden terug, maar nu op mijn rechterarm. Daar is het nu opgehouden, maar verplaatst naar mijn rechterbil en de achterkant van mijn rechterbovenbeen.

Nu is in overleg met de POH besloten om de metformine weer te herstarten helaas. Hopelijk gaat dat weer effect hebben op het verlagen van mijn bloedsuiker en daardoor voorkomen wordt dat er weer nieuwe wonden (of op een nieuwe plek) gaan ontstaan.

De wonden die er nu zitten verzorg ik nu met doodgewone bodylotion. Dat heeft tot nu toe in elk geval wel enig effect op het niet (te) ontstoken raken van die wonden.

16 januari 2024 om 22:17

Bodylotion zou ik niet doen ,zit vaak parfum is ,kan irritatie opwekken dan zou ik eerder zinkzalf erop doen .

21 maart 2024 om 12:03

Beste @Tristan en @Suikerklontje,

Ik zal mij eerst even kort voorstellen. Ik ben Siska Molenkamp en ben vrijwilliger bij de Diabetes Vereniging Nederland. Zoals wellicht bij jullie bekend, verzorgt de DVN webinars over diverse diabetes gerelateerde onderwerpen.

Voor het webinar 'Diabetes en huidproblemen' zijn we nog op zoek naar twee ervaringsdeskundigen voor het beantwoorden van 3 vragen. Jullie ervaringen zouden een mooie toevoeging zijn voor dit webinar. Staan jullie er voor open om jullie medewerking hieraan te verlenen?

De opzet is dat jullie 3 vragen per mail toegestuurd krijgen en dat jullie de antwoorden als filmpjes met een mobiele telefoon filmen (30 sec per antwoord, dus in totaal 1,5 minuten) en naar de DVN mailen. Deze ervaringsdeskundigen filmpjes worden dan tijdens het online webinar getoond. Ik hoor graag jullie reactie hierop!

Met vriendelijke groet, Siska Molenkamp