Vaak huidklachten door sensor en insulinepomp

  • Gepubliceerd op: 21 november 2024
  • Categorie: Algemeen

De helft van de gebruikers van een insulinepomp heeft hierdoor huidklachten. Voor mensen die een glucosesensor gebruiken is dit bijna 1 op de 3. De klacht is meestal eczeem door irritatie, en niet door allergie. Het goede nieuws is dat je hier vaak iets aan kan doen.

Sinds kort is er voor zorgverleners een leidraad over huidproblemen door een sensor of insulinepomp. Onder andere Diabetesvereniging Nederland schreef hieraan mee. Deskundigen werkten voor de leidraad samen onder leiding van prof. dr. Thomas Rustemeyer, dermatoloog in het Amsterdam UMC. Ze deden eerst zelf een onderzoek naar huidklachten. De uitkomsten waren verrassend, vertelde Rustemeyer in DiabetesPro, een tijdschrift voor zorgverleners. We vatten het interview hier kort samen. 

Geschrokken van cijfers 

Rustemeyer: ‘Wij schrokken enorm van de cijfers. Van de mensen die een insulinepomp gebruiken, heeft 50% huidklachten. Bij de glucosesensoren is dit 31%. Dit betekent dat minstens één op de drie mensen die een insulinepomp of glucosesensor gebruikt, last heeft van huidklachten.’  De klachten komen meestal door de lijm van de pleisters waarmee de hulpmiddelen op de huid plakken.  

Huidklachten meestal door irritatie en niet allergie 

De huidklacht is meestal irritatie door eczeem. Dit heet contacteczeem. De oorzaak is vaker irritatie dan allergie, namelijk in 3 van de 4 gevallen. Dit is het verschil: 

  • Bij eczeem door irritatie is de huid overbelast. De plek zit vaak precies onder de pleister en niet daarbuiten. Je krijgt de reactie soms wel en soms niet. 
  • Bij eczeem door allergie reageert de huid op een stofje in de pleister. De plek zit vaak ook verder rondom de pleister. Je krijgt de reactie iedere keer.     

Bang om te moeten stoppen met sensor of pomp 

Veel mensen met diabetes praten liever niet over hun huidklachten met de zorgverlener, merkt Rustemeyer. Ze zijn bang dat ze dan geen pomp of sensor meer mogen gebruiken. Mensen ervaren zoveel meer vrijheid door deze hulpmiddelen dat ze de huidproblemen dan maar accepteren.  

Wat kun je doen tegen eczeem door sensor of pomp? 

Het helpt om je buitenste laag van de huid zo weinig mogelijk te beschadigen. Je huid is dan beter beschermd tegen vervelende stoffen, bacteriën, virussen en schimmels. Vooral op de plek waar je een sensor of pomp plaatst. > Bekijk tips om huidklachten te voorkomen

Is je huid al geïrriteerd, of heb je andere huidklachten? Vraag dan advies aan je zorgverlener. Er zijn bijvoorbeeld sprays tegen ontsteking van de huid. Of je zoekt samen naar een pleister die je wel verdraagt. Voor iedereen is het verschillend wat kan helpen. Maar het is altijd belangrijk om problemen te bespreken, zodat je ze op tijd voorkomt of behandelt.