Onderzoek

Over onderzoek naar diabetes type 1

Wetenschappers werken aan betere behandelingen voor diabetes type 1. Ze willen de ziekte ook ooit genezen. In de tussentijd is het belangrijk dat mensen beter kunnen leven met diabetes type 1. Daarom gebeurt er veel onderzoek.

In het kort  

  • Hopelijk kunnen we in de toekomst diabetes type 1 genezen.
  • Onderzoekers moeten daarvoor eerst precies weten wat in het lichaam gebeurt.
  • Er is ook onderzoek naar betere behandelingen voor diabetes type 1. En hoe je zo goed mogelijk omgaat met diabetes in je dagelijks leven.
  • Wetenschappers werken ook aan nieuwe technologie om de bloedglucose goed te regelen. 
  • In Nederland gebeurt er veel onderzoek naar diabetes type 1.  

Wat gaat er mis bij diabetes type 1?   

Bij diabetes type 1 gaat iets mis met de cellen die insuline maken in je lichaam. Deze cellen heten bètacellen. De cellen gedragen zich opeens vreemd. Ze doen iets anders dan normaal. Ons afweersysteem vindt dit gevaarlijk. Het valt de cellen aan en maakt ze kapot. Waarom gedragen de bètacellen zich vreemd? We weten dit niet zo goed. Wetenschappers zoeken daarom uit wat nou precies gebeurt in het lichaam. Ze weten nog niet alles, maar ze hebben al veel ontdekt. Onderzoekers in Nederland zagen bijvoorbeeld dat soms niet alle bètacellen kapot zijn. 

De weg naar genezing  

Wetenschappers werken hard aan manieren om diabetes type 1 te genezen. Ze willen 2 dingen bereiken. Dit is nodig om diabetes type 1 te genezen: 

  1. Zelf weer insuline maken. Dit kan bijvoorbeeld met nieuwe bètacellen voor mensen met diabetes type 1. Je lichaam maakt dan weer zelf insuline. De nieuwe cellen kunnen bètacellen van een donor zijn, door eilandjestransplantatie. Maar nog beter zijn helemaal nieuwe bètacellen, gemaakt in het laboratorium. 
  2. De afweer van je lichaam bijsturen. Dit is bijvoorbeeld belangrijk als je nieuwe bètacellen krijgt. Je afweersysteem moet leren om de nieuwe bètacellen met rust te laten. Dan gaan de bètacellen niet opnieuw kapot. 

Onderzoekers werken veel samen  

Al het onderzoek naar genezing van diabetes type 1 heeft met elkaar te maken. Wetenschappers doen daarom veel samen en ze leren van elkaar. Ze kijken ook naar ontdekkingen over andere ziekten. Bijvoorbeeld in onderzoek naar kanker of MS, multipele sclerose. Deze nieuwe kennis is vaak ook nuttig voor onderzoek naar diabetes type 1. Diabetes type 1 is nog niet te genezen. Maar onderzoek naar genezing maakt nu al de behandeling steeds beter. Van ieder onderzoek leren we. En ieder onderzoek brengt genezing een stapje dichterbij.

Betere diagnose en behandeling 

Door onderzoek komen er ook nieuwe regels voor zorgverleners. Bijvoorbeeld over de beste behandeling van diabetes type 1. En over een juiste diagnose. Iedereen met diabetes type 1 is verschillend. Door onderzoek begrijpen we steeds beter hoe dat komt. Onderzoekers kijken nu naar die verschillen. Ze noemen dit subtypen van diabetes type 1. De onderzoekers willen ook weten wat dit betekent voor de behandeling.  

Insuline en medicijnen 

Wetenschappers doen ook onderzoek naar nieuwe soorten insuline. En ze kijken bijvoorbeeld of medicijnen voor diabetes type 2 ook helpen bij diabetes type 1. Maar ook bekende stoffen kunnen op nieuwe manieren worden gebruikt. Zoals glucagon in een kunstmatige alvleesklier

Betere kwaliteit van leven  

Diabetes type 1 heeft veel invloed op je dagelijks leven en hoe je je voelt. Wetenschappers onderzoeken hoe psychische klachten bij diabetes type 1 ontstaan. En hoe je ermee om kan gaan. Mensen met diabetes type 1 hebben bijvoorbeeld vaker een depressie. Veel onderzoek gaat ook over betere diabeteszorg. En over betere hulpmiddelen met nieuwe technologie, zoals een glucosesensor of insulinepomp.  

Op je smartphone of reader lees je de resultaten van de metingen van je glucosesensor af.

Onderzoek naar diabetes type 1 in Nederland 

In Nederland doen verschillende organisaties moeite voor onderzoek naar diabetes type 1. Zij betalen dit onderzoek vaak ook samen. Zo bereiken ze met elkaar meer voor mensen met diabetes type 1. De organisaties vinden uitleg over diabetes type 1 ook belangrijk. Daarom werken zij samen aan deze website, diabetes.nl. 

Artikel met medewerking van:

  • de redactie van diabetes.nl

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 10 mei 2023

Lees meer over Onderzoek naar diabetes type 1

Volgend artikel