Diabetes type 1

Psychische klachten bij diabetes type 1

Vanaf de diagnose diabetes type 1 verandert je leven. Je moet je aanpassen aan een ziekte die niet meer weggaat. Dit kan zorgen voor psychische klachten, zoals angst en somberheid. 

In het kort:

  • Diabetes type 1 is een zware ziekte. Je leven verandert gelijk na de diagnose. 
  • Je kan last krijgen van psychische klachten bij diabetes type 1, zoals angst en somberheid. 
  • Heb je last van psychische klachten? Dan kan je hulp krijgen, bijvoorbeeld van een psycholoog. 

Hoe ontstaan psychische klachten? 

Heftige of onverwachte gebeurtenissen kunnen zorgen voor negatieve gevoelens en gedachten. De diagnose diabetes type 1 is zo'n onverwachte gebeurtenis. De ziekte verandert je leven. Je moet dagelijks bezig zijn met wat je eet en drinkt en je bloedglucose in de gaten houden. Ook doe je de behandeling vooral zelf. Dit kan zorgen voor stress en angst. Maar je kan je ook verdrietig of boos voelen door je diabetes. 

Angst, stress en moeheid 

Iedere dag bezig zijn met je diabetes is vervelend. Je bent veel bezig met je bloedglucosewaarden. Dit kan je erg gestrest maken. Ook kan je bijvoorbeeld bang zijn voor hypo's of last hebben van prik- of spuitangst. Dat is niet prettig. Het kan je erg moe maken. Veel mensen met diabetes type 1 hebben last van chronische vermoeidheid. Dan ben je minimaal een half jaar erg moe en lukt het je niet om je gewone dingen te doen op een dag. 

Andere psychische problemen 

Niet iedereen krijgt last van psychische klachten. Maar met diabetes type 1 heb je wel meer kans op bijvoorbeeld eetproblemen of een depressie. Door je diabetes kan je je ook eenzaam voelen of veel ruzie hebben met je vrienden of familie. Leven met een ziekte die niet meer over gaat, heeft gewoon veel invloed op hoe je je voelt. Bekijk hier meer over verschillende psychische klachten bij diabetes

Hoe krijg je hulp bij psychische klachten? 

Heb je langere tijd van een somber gevoel, vermoeidheid, angst of andere psychische klachten? Praat hier dan eens over met je zorgverlener. Je arts of diabetesverpleegkundige kan je verder helpen. Als het nodig is, ga je in gesprek met een psycholoog. Praten over je gevoelens en gedachten helpt vaak. Ook zijn er speciale cursussen en behandelingen voor mensen met diabetes type 1 en psychische klachten. Bekijk hier meer over de psychische zorg bij diabetes

Artikel met medewerking van:

  • de redactie van diabetes.nl

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 27 maart 2023