Leefstijl en voeding

Sporten met diabetes type 1

Als je regelmatig sport met diabetes type 1, heb je vaak minder insuline nodig dan normaal. Het belangrijkste is: uitzoeken hoe je lichaam reageert op jouw sport.

In het kort 

  • Door te sporten heb je minder insuline nodig dan wanneer je stilzit. 
  • Elke sport heeft een andere invloed op de insuline in je lichaam. 
  • Wat doet sport met je bloedsuiker? Dat ontdek je door vaak te meten. 
  • Schrijf op wat je eet en hoeveel insuline je gebruikt, voor en na het sporten. 
  • Zo begrijp je steeds beter wat je moet doen om wisselende bloedsuikerwaarden te voorkomen. 

Minder insuline nodig 

Sporten maakt je lichaam gevoeliger voor insuline. Tijdens het sporten, maar ook erna. Zelfs 2 dagen later kun je dit nog merken. Door te sporten heb je minder insuline nodig dan wanneer je stilzit. Je voelt je vaak beter, want sporten helpt om stress kwijt te raken.

Hoe werkt sport op je bloedsuiker? 

Sporten met diabetes type 1 kan prima. Er zijn ook topsporters met diabetes type 1. Het belangrijkste is: uitzoeken hoe je lichaam reageert op de sport die je graag doet. Elke sport heeft een andere invloed op de werking van insuline. Er zijn sporten die je bloedsuiker meteen lager maken. Maar andere sporten verhogen je bloedsuiker eerst. Je bloedsuiker wordt pas na een paar uur lager. Elk lichaam is ook nog eens anders. > Bekijk hier meer informatie over soorten sporten en insuline

Beweging

Rustig fietsen, flink wandelen of sporten. Alle soorten beweging hebben invloed op je bloedsuikerwaarden. Beweging helpt bijna altijd om je bloedsuiker in evenwicht te houden. Wat merk jij als je beweegt? Deel hier je ervaringen en bekijk de tips van anderen.

Bekijk de gespreksgroep

Meten is weten 

Wat is de beste en snelste manier om te ontdekken wat jouw sport doet met je lichaam? Dat is: vaak meten en je waarden opschrijven. Voor, tijdens en na het sporten. Het helpt ook om op te schrijven wat je eet, en hoeveel insuline je toedient voor en na het sporten. Als je dit een tijdje doet, zie je hoe jouw lichaam reageert op sport. En wanneer je het meeste risico loopt om een hypo of een hyper te krijgen. > Bekijk meer informatie over hypo's en hypers bij sporten

Bij het sporten is het belangrijk om ook je glucosewaardes goed te controleren

Schommelingen in bloedsuiker 

Als je begint met sporten, heb je vaak schommelingen in je bloedsuiker. Dat kan vervelend zijn. Maar het is wel zo dat alle sporters hier last van hebben in het begin. Iedereen moet voor zichzelf ontdekken welke invloed sport heeft. Je zorgverlener kan je helpen om samen met jou een goed sportplan te maken. 

Sporten met pomp of pen 

Je insuline gaat anders werken als je sport. Dat geldt voor de insuline die lang werkt (basaal) en ook voor de insuline die kort werkt (bolus). Wat betekent dit voor de insuline als je een pen gebruikt? Of als je een insulinepomp gebruikt: moet je deze anders instellen? De Bas van de Goor Foundation organiseert bijeenkomsten over sporten met diabetes met een pen of pomp.

Artikel met medewerking van:

  • prof. dr. Eelco de Koning - internist-diabetoloog, hoogleraar diabetologie Leids Universitair Medisch Centrum

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 19 mei 2023

Lees meer over Bewegen en sport

Volgend artikel