Leefstijl en voeding

Bewegen met andere mensen met diabetes

Samen bewegen of sporten met andere mensen die ook diabetes hebben? Dat kan! Vaak met begeleiding van zorgverleners. Bekijk hier meer.

In het kort 

  • Genoeg beweging is belangrijk bij diabetes. 
  • Wil je bewegen of sporten met andere mensen die ook diabetes hebben? 
  • Er zijn veel activiteiten, overal in het land. Hierbij is vaak begeleiding van zorgverleners. 
  • Je kunt dus veilig bewegen of sporten, samen met anderen die ook diabetes hebben. 
  • Zoek je een leuke activiteit? Bekijk de lijst hieronder.

Beweging is gezond bij diabetes 

Meer bewegen kan op veel manieren. Je kunt naar de sportschool maar dat hoeft niet. Je kan bijvoorbeeld lopend de boodschappen doen. Of de fiets nemen in plaats van de auto. > Bekijk hier de tips om meer te bewegen

Wanneer beweeg je goed? 

De beweging maakt je ademhaling sneller. En je hartslag wordt hoger. Dan ben je goed aan het bewegen. Je hoeft niet te gaan hijgen of buiten adem te raken. Wandelen, fietsen of rustig zwemmen zijn goede manieren van bewegen.

Bewegen met andere mensen met diabetes 

Vind je het leuk om samen met anderen te bewegen, die ook diabetes hebben? Er zijn veel activiteiten, overal in het land. Hierbij is vaak begeleiding van zorgverleners die verstand hebben van diabetes. Je kunt dus veilig bewegen of sporten. Je hoort ook de verhalen van anderen. Hoe gaan zij om met hun diabetes? 

Wanneer is er een activiteit? 

Hieronder zie je voorbeelden van activiteiten. De dag en tijd van alle activiteiten om te bewegen of te sporten vind je terug bij onze Activiteiten.

Biowalk: wandelen in de natuur

Diabetesvereniging Nederland (DVN) organiseert wandelingen in de natuur voor mensen met diabetes. Je hebt de mogelijkheid om voor en na de wandeling je bloedglucose te meten. Je wandelt samen, onder leiding van een gids die veel weet over de natuur. Bekijk onze Activiteiten om te zien wanneer er een wandeling is.

Nationale Diabetes Challenge, NDC

Stap voor stap in beweging komen in een wandelgroep bij jou in de buurt, onder leiding van enthousiaste zorgverleners. De Bas van de Goor Foundation organiseert deze Nationale Diabetes Challenge. Bekijk meer informatie op de website van NDC.

Samen fietsen, (hard)lopen, op wintersport of schaatsen?

De Bas van de Goor Foundation organiseert veel beweegactiviteiten, van 1 dag tot 1 week. Dit doen ze voor volwassenen en kinderen. Bekijk onze Activiteiten om te zien wanneer deze activiteiten zijn.

Artikel met medewerking van:

  • ervaringsdeskundigen

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 19 mei 2023

Lees meer over Bewegen en sport

Volgend artikel