Leefstijl en voeding

Duiken en diabetes

Duiken met diabetes is veilig als je de extra regels volgt die gelden voor en tijdens het duiken. Ook de duikkeuring heeft meer eisen. Bekijk hier de belangrijkste regels.

In het kort 

  • Bij duiken met diabetes zijn er extra eisen bij de keuring en bij het duiken. 
  • Bijvoorbeeld: het is belangrijk dat je altijd een hypo voelt aankomen. 
  • Je bloedsuiker voor de duik moet minstens 8 mmol/l zijn. 
  • Je buddy moet je bloedglucose kunnen meten, en ook weten hoe een glucagonpen werkt. 
  • Er zijn risico's bij duiken met diabetes. Je hebt bijvoorbeeld meer kans op decompressieziekte.  

Duikkeuring bij diabetes 

Duiken mag als je diabetes hebt. De duikkeuring heeft wel extra eisen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je altijd voelt of je een hypo gaat krijgen. En in de laatste 12 maanden heb je geen hypo of hyper gehad, waarbij anderen je moesten helpen. Ook mag je geen problemen hebben met je ogen, nieren, zenuwen, hart en bloedvaten. 

Voor en tijdens de duik 

Er zijn regels voordat je kan duiken. Bijvoorbeeld: je bloedsuiker moet voor de duik meer dan 8 mmol/l zijn. En er mag geen dalende lijn in je bloedsuiker zitten. Tijdens de duik is het niet goed om dieper dan 30 meter te gaan. Voor mensen boven de 50 jaar geldt: maximaal 25 m diep. Duik ook niet langer dan 1 uur, en maak geen decompressiestops als je weer naar boven gaat.

Duikbuddy en duikplan 

Het is belangrijk dat je duikbuddy weet dat je diabetes hebt. Je buddy moet je bloedglucose kunnen meten, en ook weten hoe een glucagonpen werkt. Een bekende uitspraak van duikers is ‘Plan je duik en duik je plan'. Dit geldt zeker als je diabetes hebt. Maak maximaal 2 duiken per dag en zorg voor een pauze van minstens 2 uur tussen je duiken.

Risico’s bij duiken 

Duiken met diabetes heeft risico’s, die duikers zonder diabetes niet of minder hebben. Je kunt bijvoorbeeld een hypo onder water krijgen. Je hebt ook meer kans op decompressieziekte als je weer naar boven gaat.

Gesprekskaart Goed op weg met Diatech

Wil je meer weten over glucosesensoren en insulinepompen? Er is nu een online kaart met 9 onderwerpen over technologie. Je ziet er vragen en antwoorden. Deze kaart is ook handig voor een gesprek met je zorgverlener.

Bekijk het artikel

Artikel met medewerking van:

  • prof. dr. Eelco de Koning - internist-diabetoloog, hoogleraar diabetologie Leids Universitair Medisch Centrum

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 20 mei 2023

Lees meer over Bewegen en sport

Volgend artikel