Leefstijl en voeding

Koffie en thee

Koffie of thee zonder suiker zijn gezonde keuzes, ook bij diabetes. Waarom is filterkoffie het gezondst? En hoe maak je thee zoet zonder suiker?

 • Koffie of thee zonder suiker zijn gezonde keuzes. 
 • Koffie met cafeïne kan wel je bloedsuiker verhogen als je diabetes hebt. Het is verstandig niet meer dan 4 kopjes per dag te drinken. 
 • Filterkoffie is het beste voor je gezondheid, omdat de cholesterol in je bloed er niet van omhoog gaat. 
 • Thee zonder suiker maak je zoeter met kruiden als anijs, munt en venkelzaad. 
 • Honing is een natuurlijke suiker, maar je lichaam reageert hetzelfde op alle soorten suiker. Je bloedglucose stijgt dus van honing. 

Waarom koffie en thee?

Koffie of thee zonder suiker zijn gezonde keuzes. Er zitten bijna geen calorieën in, dus ze helpen ook als je wil afvallen. Koffie met cafeïne kan wel je bloedsuiker verhogen als je diabetes hebt. Maar het is nog niet duidelijk of dit voor iedereen geldt. Merk je dat je bloedsuiker te veel reageert op koffie? Dan is de gezondste keuze koffie zonder caffeïne, decafé. Het is in ieder geval verstandig om niet meer dan 4 kopjes koffie op 1 dag te drinken. Voor espresso geldt 2 of 3 kopjes.

Speciale soorten koffie = veel suiker 

Er zijn koffiepads en cupjes voor speciale koffie, zoals latte macchiato, cappuccino, wiener melange, caramel latte enzovoorts. Deze speciale koffiepads en koffiecupjes hebben veel suiker, dus je bloedsuiker stijgt erdoor. Er zijn ook koffiebonen waar aroma aan is toegevoegd, zoals caramel-aroma of cacao-aroma. Deze soort bonen hebben vaak meer suiker. Op het etiket kun je bekijken hoeveel suiker er precies in zit.

Filterkoffie is de gezondste koffie 

Filterkoffie is het beste voor je gezondheid, omdat de cholesterol in je bloed er niet van omhoog gaat. Filterkoffie is: 

 • koffie die door een papieren filter gaat 
 • oploskoffie 
 • koffie van koffiepads 
 • koffie van een percolator 
 • koffie uit de meeste koffie-automaten

Koffie met bijna geen invloed op de cholesterol 

Deze manieren van koffie zetten hebben bijna geen invloed op de cholesterol, ze zijn dus ook gezond: 

 • koffie gezet met een espresso-apparaat 
 • koffie van een Italiaanse mokapot 

Koffie van koffiecupjes (capsules) 

In koffiecupjes zit vaak een stof die je cholesterol laat stijgen. Deze stof heet cafestol. Het verschilt per soort koffiecupje. Maar het is verstandig om maximaal 3 kopjes koffie van koffiecupjes op 1 dag te drinken.

Ongefilterde koffie laat je cholesterol stijgen 

Ongefilterde koffie is niet zo gezond. Je cholesterol stijgt ervan. Dit komt omdat de olie in de koffiebonen niet wordt gefilterd en dus in je bloed terechtkomt. Ongefilterde koffie is:

 • koffie uit een cafétière, andere naam: doordruk-koffie. 
 • kookkoffie, andere naam: Griekse of Turkse koffie. 

Thee 

Thee zonder suiker is ook goed voor mensen met diabetes. Het gezondste is zwarte thee of groene thee, want die verlagen de bloeddruk en de kans op een beroerte. Het advies is minstens 3 koppen per dag te drinken. Zwarte thee is gewone thee, zoals Earl Grey of Ceylon. Groene thee smaakt anders omdat de theeblaadjes anders gedroogd worden.

Zo maak je zoete thee zonder suiker 

Heb je toch zin in een zoet kopje thee? Dat kan zonder suiker. Er zijn allerlei kruiden om je thee zoet te maken. Je kunt bijvoorbeeld anijs, munt en venkelzaad proberen. Een combinatie hiervan kan ook lekker zoet zijn. Goed om te weten: zoethout-thee kan de bloeddruk verhogen. 

Honing in je thee? 

Veel mensen gebruiken honing om hun thee zoeter te maken. Honing is een natuurlijke suiker, maar je lichaam reageert hetzelfde op alle soorten suiker. Je bloedglucose stijgt dus van honing. Het is niet gezonder dan gewone suiker.

Zoetstoffen 

Zoetstoffen geven een zoete smaak terwijl er vaak geen calorieën in zitten. Ze laten je bloedsuiker ook niet stijgen, want er zitten geen of weinig koolhydraten in. Als je diabetes hebt, is het een goede vervanger van suiker. > Bekijk meer informatie over zoetstoffen

Koffie en thee = minder kans op diabetes type 2 

Als je geen diabetes hebt, helpen koffie en thee zonder suiker mee om gezond te blijven. Want mensen die koffie drinken hebben minder kans op diabetes type 2. Het maakt geen verschil of de koffie met of zonder cafeïne is. Hoe dit precies werkt is nog niet duidelijk. Ook het drinken van zwarte of groene thee maakt de kans kleiner om diabetes type 2 te krijgen. 

Artikel met medewerking van:

 • Nederlandse Vereniging van Diëtisten
 • Sara van Grootel - diëtist en specialist 'Emotie-eten de baas'

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 29 augustus 2023

Lees meer over Gezond drinken

Volgend artikel