Diabetes type 2

Hoe ontstaat diabetes type 2?

Diabetes type 2 begint langzaam. Je bloedsuiker wordt steeds hoger. Dit komt omdat je minder gevoelig bent voor insuline. Wat is dit, en wat gebeurt er in je lichaam? 

In het kort  

  • Diabetes type 2 begint vaak langzaam.
  • Je lichaam reageert steeds minder goed op de stof insuline. Insuline is een hormoon dat de bloedsuiker verlaagt.
  • Je hebt meestal genoeg insuline. Maar de insuline kan niet goed werken.
  • Hierdoor blijft er te veel glucose in je bloed zitten. Bloedglucose is bloedsuiker.
  • Bij diabetes type 2 is er na een tijd soms ook te weinig insuline. 

Lichaam niet in evenwicht  

Diabetes type 2 ontstaat vaak in een paar jaar tijd. Er komt langzaam een probleem met de bloedsuiker. Ons lichaam gebruikt bloedsuiker als brandstof om te leven. Hiervoor werken verschillende stofjes in het lichaam heel precies met elkaar samen. Dit heet de stofwisseling. Bij diabetes type 2 is je stofwisseling niet meer in evenwicht. Diabetes type 2 heet daarom een stofwisselingsziekte.

Insuline en bloedsuiker  

Bloedsuiker is de glucose die in je bloed zit, dus bloedglucose. Glucose komt uit voeding. Het is een vorm van suiker. Je lichaam maakt ook glucose van andere stoffen in je eten. Namelijk van koolhydraten. Je lichaam regelt de bloedglucose vooral met het stofje insuline. Dit is een hormoon. Insuline zorgt ervoor dat de glucose vanuit je bloed terechtkomt in de cellen van je lichaam. Je cellen halen energie uit de glucose, zodat ze goed kunnen werken.

Ongevoelig voor insuline 

In de tijd voordat je diabetes type 2 krijgt, reageer je steeds minder op insuline. Je hebt wel insuline, maar die kan niet meer goed werken. Je wordt ongevoelig voor insuline. Dit heet insulineresistentie. Je lichaam vindt het dus steeds moeilijker om glucose uit je bloed te halen en naar je cellen te brengen. Die glucose blijft in je bloed zitten, daarom wordt je bloedglucose te hoog. De cellen in je lichaam krijgen te weinig glucose om goed te werken. 

Hoe ontstaat insulineresistentie? 

Ben je minder gevoelig voor insuline, dus heb je insulineresistentie? Dit kan komen door verschillende oorzaken. Het kan te maken hebben met gewicht of leefstijl. Het kan ook te maken hebben met erfelijke aanleg voor diabetes type 2. Of met medicijnen die je gebruikt. Insuline is een hormoon. Hormonen hebben veel invloed op je stofwisseling en de bloedglucose. Ook slecht slapen heeft invloed op je hormonen en de bloedglucose. > Bekijk meer over insulineresistentie

Gewicht en je bloedglucose 

Het lichaam heeft meer moeite om de bloedsuiker te regelen als je te zwaar bent. Vet in het lichaam maakt zelf verschillende stofjes die in het bloed komen. Vooral vet in je buik maakt deze stofjes. Hierdoor kan je lichaam in de war zijn. Je bent dan minder gevoelig voor insuline en de bloedglucose stijgt. Als je een paar kilo afvalt, is het risico op diabetes type 2 meteen kleiner.

Soms ook minder insuline 

Als je ongevoelig bent voor insuline blijft glucose in je bloed. Je alvleesklier maakt steeds meer insuline om de bloedsuiker te verlagen. Het helpt niet. Na een tijdje wordt de alvleesklier moe en maakt dan minder insuline. Maar dit gebeurt niet bij iedereen. Mensen met diabetes type 2 zijn verschillend. Soms maakt de alvleesklier al in het begin te weinig insuline. Het is dan juist een oorzaak van de hoge bloedsuiker bij diabetes type 2. > Meer over dit verschil en het gevolg voor de behandeling

Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Je bent er minder gevoelig voor. Dit heet insulineresistentie.

Kun je diabetes type 2 voorkomen? 

Heb je een hoger risico op diabetes type 2? Verschillende dingen maken de kans op diabetes type 2 kleiner. Ook in de fase vlak voor diabetes type 2, wanneer de bloedsuiker al iets hoger is dan normaal. Wat kun je doen? Bijvoorbeeld gewicht verliezen als je te zwaar bent. En meer gaan bewegen of anders gaan eten. Dit helpt allemaal om je lichaam weer gevoeliger te maken voor insuline. > Bekijk hoe je minder kans hebt op diabetes type 2.

Artikel met medewerking van:

  • dr. Fred Storms - internist-diabetoloog

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 24 maart 2023

Lees meer over Over diabetes type 2

Volgend artikel