
8x andere soorten diabetes, en waarom ze belangrijk zijn
Diabetes type 1 en type 2: deze soorten ken je vast wel. Maar wist je dat er nog veel meer vormen van diabetes zijn? Lees hier meer over 8 soorten diabetes die je misschien nog niet kent…
Ken jij deze 8 vormen van diabetes al?
Elke soort diabetes heeft vaak weer een andere behandeling nodig. Een goede diagnose is dus belangrijk. Maar welke andere soorten zijn er eigenlijk? En hoe herken je ze? Lees hieronder meer over 8 andere vormen van diabetes.
1: MODY: MODY 1, MODY 2, MODY 3, MODY 5…
MODY is een erfelijke vorm van diabetes. Je krijgt dit door een verandering in je DNA. Deze DNA-verandering erf je van je ouders. MODY lijkt soms op diabetes type 1, type 2 of zwangerschapsdiabetes. Maar bij MODY heb je vaak wel een andere behandeling nodig. Bijvoorbeeld met tabletten, in plaats van met insuline.
> Wat is MODY precies? En hoe herken je het? Je leest het hier.
Er zijn veel verschillende soorten MODY. MODY 1, 2, 3 en 5 komen het meest voor in Europa. Je ziet dat MODY 4 ontbreekt. Dat is geen telfoutje. 😉 Deze MODY-vorm komt gewoon veel minder voor in Europa, maar bestaat zeker wel. En wist je dat er nog veel meer vormen zijn van MODY? Er zijn nu meer dan 15 MODY-vormen bekend!
> Bekijk hier meer over MODY 1, MODY 2, MODY 3 en MODY 5.
2: Diabetes type 3c: na schade aan je alvleesklier
Je kunt diabetes krijgen door een ontstoken alvleesklier (= alvleesklierontsteking), alvleesklierkanker of een operatie. Deze soort diabetes heet diabetes type 3c.
Diabetes type 3c wordt soms verward met diabetes type 1 en type 2, want de symptomen lijken op elkaar. Maar bij diabetes type 3c kun je ook last hebben van problemen met je maag en darmen. Denk aan buikpijn of diarree.
> Bekijk meer klachten die bij diabetes type 3c passen.
3: MIDD/MELAS – doet iets met je gehoor
Bij MIDD kun je minder goed horen. Dit is een belangrijk kenmerk van deze soort diabetes. MIDD lijkt soms op diabetes type 2, maar heeft meestal een andere behandeling nodig. Een goede diagnose is dus belangrijk.
MIDD is ook een erfelijke vorm van diabetes, net als MODY. MIDD ontstaat door een verandering in je DNA. Deze DNA-verandering veroorzaakt ook het MELAS-syndroom. Bij dit syndroom heb je vooral last van de hersenen. Je kunt bijvoorbeeld epilepsie krijgen.
> Hoe herken je MIDD en het MELAS-syndroom precies? Lees hier meer.
4: Type 5 diabetes – een nieuwe soort
Type 5 diabetes is een nieuwe soort diabetes. Naja, het is eigenlijk niet nieuw: het bestaat al heel lang. Alleen wordt type 5 diabetes nu pas officieel erkend. Dat is belangrijk, want zo krijgen mensen met type 5 diabetes meer aandacht en hulp.
Je kunt type 5 diabetes krijgen door ondervoeding. Mensen hebben dan te weinig gegeten of te weinig goede voeding gehad. Type 5 diabetes komt vooral voor bij jonge, magere mensen in armere landen. Soms krijgen mensen met type 5 diabetes de diagnose diabetes type 1 of diabetes type 2.
5: Neonatale diabetes: diabetes bij baby’s
Je krijgt neonatale diabetes op heel jonge leeftijd. Meestal in de eerste 6 maanden van je leven. Neonatale diabetes lijkt op diabetes type 1, maar heeft soms een andere behandeling nodig. Bijvoorbeeld met speciale tabletten waardoor je alvleesklier meer insuline afgeeft.
> Lees hier meer over hoe je neonatale diabetes herkent.
Er zijn 2 soorten neonatale diabetes: een die even verdwijnt en later terugkomt, en een die je je hele leven blijft houden. Neonatale diabetes heeft alles te maken met erfelijkheid. Maar je kunt ook de eerste in je familie zijn met neonatale diabetes.
> Hoe zit het met erfelijkheid bij neonatale diabetes? Bekijk het hier.
6: Erfelijke syndromen die samengaan met diabetes
Er zijn ook erfelijke syndromen die samengaan met diabetes. Deze syndromen zijn heel erg zeldzaam. Een voorbeeld is het syndroom van Wolfram (Wolfram syndroom type 1). Je hebt dan meestal diabetes type 1 én problemen met zien en horen.
> Lees meer over het Wolfram syndroom op erfelijkheid.nl.
7: CFRD, bij taaislijmziekte (= cystic fibrosis)
Diabetes kan een gevolg zijn van taaislijmziekte, cystic fibrosis. Deze vorm van diabetes heet Cystic Fibrosis Related Diabetes. De afkorting is CFRD. Het is een ander soort diabetes dan bij mensen zonder taaislijmziekte. Mensen met cystic fibrosis merken vaak niet dat ze CFRD hebben. De symptomen van CFRD lijken namelijk op de klachten die je hebt van cystic fibrosis.
> Meer weten over CFRD? Bekijk het hier.
8: Diabetes na transplantatie, afgekort: PTDM
Diabetes kan ontstaan na de transplantatie van een orgaan. Dus als je een donororgaan krijgt zoals een nier, hart, lever of long. Deze soort diabetes heeft ook een afkorting, namelijk: PTDM. Dit komt van Post-Transplantatie Diabetes Mellitus.
PTDM lijkt veel op diabetes type 2. Maar de behandeling is meestal anders. De behandeling is altijd eerst met insuline. Na een tijdje kan het soms met tabletten.
> Lees hier meer informatie over diabetes na transplantatie.
Nog meer vormen van diabetes
Zijn dit dan alle andere soorten diabetes? Nee, écht niet. Er zijn nog meer vormen van diabetes. Denk bijvoorbeeld aan LADA, een vorm van diabetes type 1. Lees hier meer over typen diabetes.
Praat mee!
Kende jij ál deze vormen van diabetes al? Welke wel, en welke niet? Of heb je misschien zelf zo’n minder bekende diabetesvorm? Hoe is dat voor jou? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

1 reactie