Diabetes type 2

Hoe heb je minder kans op diabetes type 2?

Je kunt diabetes type 2 niet altijd tegenhouden. Maar dit lukt soms wel. Hoe maak je de kans op diabetes type 2 kleiner?

In het kort   

  • Diabetes type 2 is niet bij iedereen te voorkomen.
  • Je kunt de kans op diabetes type 2 wel kleiner maken.
  • Het helpt als je genoeg beweegt, gezond eet en op je gewicht let.
  • Dit helpt allemaal om je bloedsuiker goed te houden. Bloedsuiker is je bloedglucose.
  • Is je bloedglucose iets te hoog, maar heb je nog geen diabetes? Je kunt diabetes type 2 soms nog tegenhouden. 

Diabetes type 2 is vaak te voorkomen, maar niet altijd 

Je kunt de kans op diabetes type 2 kleiner maken. Ook bij een groter risico op diabetes type 2. Dit kan ook als je bloedglucose iets te hoog is voordat je echt diabetes hebt. Je maakt de kans kleiner met gezond leven en een gezond gewicht. De kans dat je diabetes type 2 krijgt is dan bijna de helft kleiner. Je kunt diabetes niet altijd tegenhouden. Ook mensen die gezond leven kunnen diabetes type 2 krijgen. Krijg je toch diabetes? Je hebt dan nog steeds voordeel van gezond leven.

Lichaam gevoeliger maken voor insuline 

Bij type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Je bloedglucose wordt te hoog. Dit heet insulineresistentie. Het gebeurt vaak al een tijdje voordat je diabetes type 2 krijgt. Gezond leven zorgt dat het lichaam beter reageert op insuline. Je lichaam kan de bloedsuiker dan beter regelen. Wat kun je doen? Het helpt als je een gezond gewicht hebt. En als je gezond eet en genoeg beweegt. Ook stoppen met roken is goed voor de bloedsuiker. >Bekijk hier meer informatie over cursussen voor een gezonde leefstijl bij type 2

Hoe beweeg je genoeg? 

Het is goed om iedere dag even flink te bewegen, zoals wandelen of fietsen. Minstens een halfuur. Wat is flink bewegen? Je gaat dan sneller ademen en je gaat zweten. Je hoeft niet altijd naar de sportschool of het sportveld om meer te bewegen. Denk bijvoorbeeld ook aan lopen naar de winkel. Of neem de trap in plaats van de lift. Wil je gewicht verliezen, dus afvallen? Het is dan goed om meer te bewegen dan een halfuur op een dag. Het liefst 150 minuten meer in een week. Je kunt die minuten verdelen over de week.

Hoe eet je gezond? 

Het is goed om vaak verschillende gezonde dingen te eten. Zo krijg je vanzelf genoeg voedingsstoffen en vitamines binnen. Een paar tips om gezond te eten: 

  • Eet en drink zo weinig mogelijk dingen waar veel suiker in zit. In vruchtensappen zit bijvoorbeeld veel suiker.
  • Eet genoeg fruit, groente en kies voor volkorenproducten.
  • Kook zoveel mogelijk met verse spullen. Dus gebruik zo weinig mogelijk pakjes. 

Gezond gewicht 

Het lichaam vindt het moeilijker om de bloedsuiker te regelen als je te zwaar bent. Dit komt omdat je bij overgewicht minder goed reageert op insuline. Waarom gebeurt dit? Vet in het lichaam maakt verschillende stofjes en die komen in het bloed. Hierdoor kan je lichaam in de war zijn. Het helpt veel als je een paar kilo minder weegt. Je risico op diabetes type 2 is dan meteen kleiner. 

Een beetje afvallen helpt al 

Ben je te zwaar en wil je afvallen? Doe dit dan langzaam. Weeg je bijvoorbeeld 80 kilo, val dan niet meer af dan 4-8 kilo. Weeg je 100 kilo, val dan eerst 5-10 kilo af. Je kunt daarna langzaam verder afvallen als dat nodig is. Een diëtist kan je hierbij helpen. > Bekijk meer tips over afvallen

Wat doet roken met je bloedsuiker? 

De kans op diabetes type 2 is 30-40 procent groter als je rookt. Je hebt dus bijna de helft meer kans dan normaal. Dit heeft te maken met je bloedglucose. Je bloedsuiker is sneller te hoog als je rookt. Want roken maakt je lichaam minder gevoelig voor insuline. Roken zorgt ook dat vet in het lichaam anders wordt opgeslagen. Het vet zit dan vooral rond organen in de buik, zoals je lever. Buikvet is ongezonder dan vet op andere plaatsen in het lichaam. > Meer over stoppen met roken

Ook beter slapen en beter omgaan met stress 

Gezond leven gaat ook over hoe je slaapt, en hoeveel stress je hebt. Heb je een nacht slecht geslapen? Je lichaam is daarna overdag minder gevoelig voor insuline. Als je uitgerust bent, voelt het ook makkelijker om gezonde keuzes te maken in eten en drinken. Heb je veel stress? Dit heeft directe invloed op je bloedglucose. > Bekijk ook: wat is een gezonde leefstijl? 

Artikel met medewerking van:

  • dr. Fred Storms - internist-diabetoloog

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 24 maart 2023