Diabetes type 2

Is diabetes type 2 erfelijk?

De aanleg voor diabetes type 2 is erfelijk. Je erft dus de aanleg, niet de ziekte zelf. Wat betekent het als diabetes type 2 in de familie zit?

In het kort   

  • Je erft diabetes type 2 niet direct van je ouders.
  • Je erft alleen de aanleg om diabetes te krijgen. Aanleg betekent dat je een grotere kans hebt om het te krijgen.
  • Heb je waarschijnlijk aanleg voor diabetes type 2? Je kunt de kans dat je het krijgt kleiner maken.

Erfelijkheid van diabetes type 2 

Diabetes type 2 kan soms vaker voorkomen in een familie. Dit heet ook wel: het zit in de familie. We bedoelen dan mensen die directe familie van elkaar zijn, zoals ouders en kinderen. Diabetes type 2 is niet direct erfelijk. Je erft niet de ziekte zelf, maar je erft van je ouders de aanleg om diabetes te kunnen krijgen. Je hebt dus een grotere kans om diabetes type 2 te krijgen. Maar je krijgt het niet altijd.

Krijg je diabetes als je aanleg hebt? 

Het is dus niet zeker dat iemand met aanleg voor diabetes type 2 de ziekte ook echt zal krijgen. Dit is altijd een combinatie van aanleg, lichamelijke kenmerken en reacties in het lichaam. Je kunt het risico kleiner maken als je gezond leeft. Maar niet iedereen kan diabetes type 2 tegenhouden. We weten niet precies hoe dat komt. Wetenschappers doen nog steeds onderzoek naar hoe diabetes type 2 ontstaat.

Kans op aanleg voor diabetes type 2 

Hoe groot is de kans dat je de aanleg voor diabetes type 2 erft van je ouders? Dit is onderzocht. Van 100 kinderen met een vader of moeder met diabetes type 2, krijgen 10 tot 20 kinderen het zelf ook. Dit is dus een kans van 10-20 procent. Dit zijn wel gemiddelde getallen. Het is geen precieze voorspelling voor 1 familie.

Kun je aanleg laten testen?  

Je weet nooit zeker of je aanleg hebt om diabetes type 2 te krijgen. Want je kunt je niet laten testen op deze aanleg. De kans dat je aanleg hebt is wel groter als je een vader, moeder, broer of zus hebt met diabetes type 2. 

Over erfelijke aanleg en DNA  

Erfelijke aanleg heeft te maken met je DNA. DNA zit in iedere cel van je lichaam. Stukjes DNA heten genen. Genen zorgen voor al je eigenschappen, zoals de kleur van je ogen en ook je kans op ziekten. Dat heet erfelijke aanleg, ook wel genetische aanleg. Maar of je wel of niet diabetes krijgt, hangt niet alleen af van je genen. Het is altijd een combinatie van situaties in en buiten het lichaam. We weten nog niet alles over DNA en erfelijke aanleg voor diabetes type 2. Er is ook nog geen goede test om de aanleg te voorspellen. 

De cijfers in dit artikel komen van Erfelijkheid.nl. 

Artikel met medewerking van:

  • dr. Fred Storms - internist-diabetoloog

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 24 maart 2023

Lees meer over Over diabetes type 2

Volgend artikel