Diabetes type 1

Andere auto-immuunziekten bij diabetes type 1

Mensen met diabetes type 1 krijgen soms ook andere auto-immuunaandoeningen. Zoals coeliakie. Op welke aandoeningen heb je meer kans? En waarom?

In het kort   

  • Bij diabetes type 1 kun je ook andere auto-immuunziekten krijgen.
  • Bijvoorbeeld coeliakie, MS (multiple sclerose) en problemen met de schildklier.
  • De kans op auto-immuunziekten is groter dan voor mensen zonder diabetes type 1.
  • Andere auto-immuunziekten zijn soms moeilijk te herkennen. 

Kans is groter dan gemiddeld 

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Dit heet ook wel auto-immuunaandoening. Het betekent dat een probleem in het lichaam komt door je afweersysteem. Heb je diabetes type 1? Dan heb je een iets grotere kans om ook een andere auto-immuunziekte te krijgen. De kans is groter dan voor iemand die geen diabetes type 1 heeft. 

Welke andere auto-immuunziekten? 

Deze auto-immuunaandoeningen komen gemiddeld vaker voor bij diabetes type 1: 

  • Schildklierziekten. Dit zijn vooral de ziekte van Hashimoto en ziekte van Graves. De schildklier maakt te weinig of te veel hormonen.
  • Reumatoïde artritis. Hierbij heb je ontstekingen aan de gewrichten.
  • LE. Lupus erythematosus. Je hebt ontstekingen in je huid of organen.
  • Atrofische gastritis. Dit is een chronische ontsteking van het maagslijmvlies. Dit is een laagje dat de wand van je maag beschermt. 
  • MS. Multiple sclerose. Dit is een ziekte van de hersenen en het ruggenmerg. Hierdoor werken sommige zenuwen minder goed. 
  • Coeliakie. Je kunt niet tegen gluten in voeding. Gluten is een stof die in granen zit, zoals tarwe. 
  • Ziekte van Addison. Dit is een ziekte van de bijnierschors. De bijnieren zijn kleine orgaantjes bovenop de nieren. Ze maken hormonen. De buitenkant van de bijnieren heet schors. 
  • Vitiligo. Dit is een huidaandoening. De huid heeft op sommige plekken geen kleur meer. 

Waarom heb je meer kans? 

We weten nog niet waarom mensen met 1 auto-immuunziekte vaak ook andere aandoeningen krijgen. Wetenschappers zoeken dit verder uit. Alle auto-immuunziekten ontstaan door een reactie van het afweersysteem. Bij allemaal valt het afweersysteem opeens een deel van je lichaam aan.   

Wat doet dit met je diabetes? 

De andere auto-immuunaandoeningen zijn heel verschillend. Soms heeft een andere aandoening wel invloed op je bloedglucose. Maar dit hoeft niet. Je bloedsuiker kan ook reageren op medicijnen die je krijgt voor een andere aandoening, bijvoorbeeld bij reuma. Of een andere aandoening invloed heeft op je diabetes, ligt aan welke aandoening het is.

Klachten zijn soms onduidelijk 

De klachten van andere auto-immuunziekten zijn soms onduidelijk. Bijvoorbeeld bij coeliakie. Je hebt misschien wel ergens last van, maar het valt niet zo op. Of je denkt dat het door iets anders komt. Heb je vage klachten ergens in je lichaam? Bespreek die dan met je arts. Deze kan je onderzoeken en verder helpen als je een andere aandoening hebt.

Artikel met medewerking van:

  • dr. Sarah Siegelaar - internist-endocrinoloog, Amsterdam UMC

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 30 maart 2023

Lees meer over Diabetes type 1 en andere aandoeningen

Volgend artikel