5 dingen die je moet weten over erfelijkheid en diabetes
Je zusje loopt de behandelkamer uit van de dokter en zegt met een zucht: 'Ja, het is diabetes... Net als pa.' Thuis op de bank denk je hierover na. Kan diabetes in de familie zitten? En als dat zo is, hoe zit dit dan precies? Dat zijn best lastige vragen. Lees hieronder belangrijke informatie over erfelijkheid en diabetes.
Dit zijn 5 dingen die je moet weten over erfelijkheid en diabetes
Hoe groot is de kans dat je diabetes erft? Dit verschilt per soort diabetes. Voor diabetes type 2 is de kans bijvoorbeeld groter dan voor diabetes type 1. En dan bestaat er ook nog eens erfelijke diabetes… Wat moet je weten? We vatten het voor je samen in 5 punten.
1: Je kunt de aanleg voor diabetes erven, de ziekte zelf meestal niet
Je erft diabetes bijna nooit direct van je familie. Maar je kunt wél de aanleg voor diabetes erven. Erfelijke aanleg heeft te maken met je DNA. Dat is een soort bouwplan van je lichaam. Gelukkig krijgt niet iedereen met een erfelijke aanleg ook echt diabetes. Dit heeft meestal te maken met meer dingen, binnen en buiten je lichaam. > Wat is erfelijke aanleg precies? Je leest het hier.
2: Erfelijkheid speelt een kleine rol bij diabetes type 1
Erfelijkheid speelt bij diabetes type 1 een kleine rol. Veel mensen met diabetes type 1 hebben geen familie met de ziekte. Heeft iemand in je familie diabetes type 1? Dan is de kans dat jij diabetes type 1 krijgt wel groter dan gemiddeld. > Bekijk meer over diabetes type 1 en erfelijkheid.
3: Diabetes type 2 in de familie? Dan heb je een grotere kans op type 2
Heb je familieleden met diabetes type 2? Dan heb je een grotere kans om het ook te krijgen. Of je écht diabetes type 2 krijgt? Dat heeft vaak te maken met de manier waarop je leeft. Maar dit is niet altijd zo. > Lees hier meer over erfelijkheid en diabetes type 2.
4: Erfelijke diabetes: dat bestaat ook
Naast diabetes type 1 en 2 zijn er ook andere soorten diabetes, zoals erfelijke diabetes. Je krijgt erfelijke diabetes door een verandering in je DNA. Deze DNA-verandering kun je erven van je ouders. Bij erfelijke diabetes is erfelijkheid dus heel belangrijk. Veel belangrijker dan bij diabetes type 1 of 2.
5: Er zijn verschillende soorten erfelijke diabetes, zoals MODY, MIDD en neonatale diabetes
Er zijn veel verschillende soorten van erfelijke diabetes. De vormen die het vaakst voorkomen zijn MODY, MIDD en neonatale diabetes. MODY lijkt soms op diabetes type 1, type 2 of zwangerschapsdiabetes. Bij MIDD kun je minder goed horen. En neonatale diabetes krijg je meestal als baby in de eerste 6 maanden.
Laat het ons weten
Zit diabetes bij jou in de familie? En wil je jouw ervaringen delen? Of mis je belangrijke informatie over erfelijkheid en diabetes? Laat het ons weten in een reactie hieronder. Dankjewel!
2 reacties