Diabetes dichtbij

Hoe ga je om met diabetes in je gezin?

Diabetes is een ziekte waar je kind de hele dag mee bezig is. Dat heeft ook invloed op alle andere leden van je gezin. Hoe zorg je ervoor dat er ook nog aandacht is voor de rest van het gezin? 

In het kort 

  • Diabetes heeft je kind 24 uur per dag. Dat heeft ook invloed op je gezin. 
  • Je kind kan zich anders voelen of gedragen door diabetes. Het is belangrijk in de gaten te houden hoe de anderen in je gezin zich daarover voelen. 
  • Als iemand diabetes krijgt, helpt het om gezond te leven. Je kunt als gezin je kind hierbij steunen, bijvoorbeeld door samen gezond te eten of te sporten. 
  • Diabetes hoeft geen probleem te zijn in je gezin. Het helpt als je met elkaar praat over de ziekte. Zo begrijp je elkaar beter.  
  • Leven met iemand met een chronische ziekte is soms misschien lastig, maar het kan er ook voor zorgen dat jullie band sterker wordt. 

Diabetes in je gezin 

Heeft je kind diabetes type 1? Dan heeft dat niet alleen op het leven van je kind een grote invloed. Je hele gezin heeft te maken met de gevolgen van diabetes. Het is belangrijk om dat te beseffen zodat je er ook als gezin samen op een goede manier mee om kunt gaan. Elkaar begrijpen en erover praten is heel belangrijk.  

Veranderende gevoelens en gedachten 

Je kind kan zich soms anders voelen of gedragen door diabetes. Bijvoorbeeld als de bloedglucose te hoog of te laag is. Iemand voelt zich dan vaak niet lekker en dat is vervelend. Elke dag voor de rest van je leven diabetes hebben, kan je kind ook boos of verdrietig maken. Dat is voor je kind naar, maar ook voor de andere gezinsleden. Niet alleen je kind kan daar last van hebben, maar iedereen binnen het gezin moet daarmee omgaan. 

Komt het wel door diabetes?

Een kind kan ook gewoon druk of vervelend zijn. Of moe, verdrietig, opstandig of elke emotie daaromheen. Pas op dat je niet elk gedrag wijt aan diabetes. Voordat je direct de glucosewaarden gaat meten is het ook goed om eens te kijken of er een andere oorzaak kan zijn. Bespreek dit ook met je kind en de anderen in het gezin.

De rest van het gezin 

Ook voor de andere kinderen in het gezin verandert er veel. Je broer of zus is ziek. Dat kan angstig zijn of zorgen voor spanning. En het kan ervoor zorgen dat broers of zussen zich eenzaam voelen of minder belangrijk. Alle aandacht gaat naar het zieke kind. Dat hoeft niet zo te zijn, maar dat kan voor een kind wel zo voelen. Ook kunnen partners uit elkaar groeien. Als je opgeslokt wordt door de zorg om je kind, kun je vergeten dat je er ook voor elkaar moet zijn. Bekijk ook Hoe praat je over diabetes met je gezin en voor praktische tips Hoe ga je om met diabetes in je gezin. 

Praten met elkaar

Diabetes is voor iedereen anders. Ook hoe iemand omgaat met diabetes verschilt. Probeer zo min mogelijk te oordelen over hoe iedereen in je gezin ermee omgaat. Soms kan het helpen om hulp van buitenaf te vragen van bijvoorbeeld een therapeut. Het helpt ook om meer te leren over de ziekte. Bekijk bijvoorbeeld Wat iedereen moet weten over diabetes. Het belangrijkste is dat je blijft praten met elkaar. Hierdoor begrijp je elkaar beter.

Gezonder leven bij diabetes 

Bij diabetes type 1 is het belangrijk om gezond te leven. Dit helpt om de bloedglucosewaarden beter te regelen. Bijvoorbeeld door dagelijks te bewegen en verstandig te eten. Je kunt als gezin helpen bij een gezonde leefstijl. Maar het is ook belangrijk om samen te kijken wat er nog wel kan. Je kind mag meestal nog gewoon suiker en koolhydraten eten. Het is belangrijk dat al je kinderen ook nog kind kunnen zijn. Bekijk ook Een gezonde leefstijl, wat is dat?

Lichamelijke problemen door diabetes 

Diabetes heeft invloed op het lichaam. Hierdoor kan iemand met diabetes ook last krijgen van lichamelijke problemen. Is je kind al wat ouder? Dan kan het ook voor problemen zorgen in zijn of haar sociale leven. Er kan schaamte zijn voor de pomp of sensor. Of er kunnen problemen zijn met seks. Het is goed als je daar met je kind over kunt praten. Ook om te vertellen dat er voor seksuele problemen oplossingen zijn > Seksuele problemen bij diabetes type 1.

Niet meer alleen met diabetes 

Je kind met diabetes leeft elke dag met een ziekte. Dat kan heel vermoeiend en verdrietig zijn. Voor iemand met een chronische ziekte is je veilig voelen en een begripvol gezin heel belangrijk. Je kunt als gezin een heel belangrijke rol spelen in het leven van je kind. Samen gezond leven en bewegen is veel beter vol te houden en ook fijner. Geef een kind ook eigen verantwoordelijkheid. Je kind krijgt daarmee ook het gevoel dat het zelf invloed heeft op het eigen leven. 

Artikel met medewerking van:

  • ervaringsdeskundigen

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 18 december 2023

Lees meer over Voor ouders

Volgend artikel