Diabetes dichtbij

Je kind met diabetes naar school

Ook met diabetes kan je kind gewoon naar school. Het is verstandig om goede afspraken met je kind en met school te maken.  

In het kort 

  • Met diabetes kan je kind gewoon naar school. Je moet de zorg dan wel meer aan je kind en aan anderen overlaten. 
  • Een goede voorbereiding helpt om je kind los te laten. En om vertrouwen te krijgen. 
  • Zorg dat je kind zelfstandig met de diabetes om leert gaan en vertrouwen in zichzelf heeft. 
  • Maak goede afspraken met de school en de leerkrachten. Schrijf de afspraken samen op. 

Voor het eerst naar school met diabetes 

Er is een moment dat je kind met diabetes voor het eerst naar school gaat. Dat kan een spannend moment zijn voor je kind. Maar ook voor jou als ouder of verzorger. Jullie weten misschien nog maar net van de diabetes. Of je kind wordt vier jaar en gaat starten op school. Je moet je kind meer loslaten. En je moet meer vertrouwen op de zorg van anderen.  

Je kind met diabetes naar de basisschool 

Het is belangrijk dat je goede afspraken maakt met de school. En dat ze alle gegevens hebben. Een goede relatie met de directeur en de leerkracht helpt bij het loslaten. Maar ook contact met de ouders van klasgenoten kan fijn zijn. Er zijn veel praktische hulpmiddelen voor je voorbereiding > Lees meer over Jouw kind met diabetes naar de basisschool. Laat je kind > Ik ga naar school met diabetes lezen of lees het voor.  

Je kind met diabetes naar de middelbare school 

Op de middelbare school moet je kind veel meer voor zichzelf zorgen. Toch kun je ook nu goede afspraken maken met school, bijvoorbeeld met de mentor. Ook voor de middelbare school zijn er veel praktische hulpmiddelen om je voor te bereiden > Lees meer over Jouw kind met diabetes op de middelbare school.  Laat je kind > Naar de middelbare school met diabetes lezen.

Contact met de school 

Bij een goede voorbereiding hoort een goed contact met de school. De meeste scholen hebben geen ervaring met diabetes. Het is belangrijk dat de school zich in diabetes verdiept en dat jullie goede afspraken maken. Vertel de school over deze website en laat ze in ieder geval > Jouw leerling met diabetes op de basisschool of > Een leerling met diabetes op de middelbare school lezen. Ook is het artikel > Misverstanden over diabetes een aanrader om te laten lezen. 

Je kind met diabetes gaat studeren 

Studeren is weer een grote stap. Het ritme van een student is vaak heel anders. En je kind gaat misschien ergens anders wonen om te studeren. Ook kan je kind te maken krijgen met meer werkdruk en stress. Vaak hoort uitgaan bij studeren en misschien doet je kind de eerste ervaring op met drank, drugs en relaties. Vertel je kind over het volgende artikel > Studeren met diabetes. En lees het ook zelf. 

Artikel met medewerking van:

  • ervaringsdeskundigen

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 18 december 2023

Lees meer over Voor ouders

Volgend artikel