Diabetes dichtbij

Traktaties voor kinderen

Hoe kun je omgaan met traktaties van andere kinderen, als jouw kind diabetes heeft? En waar kun je op letten als je zelf traktaties maakt? Bekijk hier de tips.

In het kort 

  • Maak vooraf afspraken met de leraar en met je kind over traktaties in de klas. 
  • Hoeveel koolhydraten heeft de traktatie? Vraag hulp van de juf of meester als je kind nog te jong is. 
  • De beste tijd voor een traktatie voor je kind is meestal rond 10 uur in de ochtend. 
  • Je kunt ook iets lekkers meegeven, wat je kind eet in plaats van de traktatie. 
  • Zelf een gezonde traktatie maken? Bekijk de tips. 

Samen met je kind en de school 

Traktaties in de klas zijn altijd leuk om te krijgen. Het is goed om hier afspraken over te maken, al aan het begin van het schooljaar. Praat erover, samen met je kind en met de leraar. Dat geeft duidelijkheid en het voorkomt dat je kind teleurgesteld wordt. Waar kun je allemaal afspraken over maken?

Traktatie in plaats van eigen tussendoortje 

Op school eet je kind in de ochtend vaak al iets kleins, een ‘tussendoortje’. Dat kan dus ook een traktatie zijn van een kind uit de klas, dat jarig is. Het is wel belangrijk om te weten hoeveel koolhydraten in deze traktatie zitten. Het kind kan deze koolhydraten dan vergelijken met het aantal koolhydraten in het eigen tussendoortje en zelf een keuze maken welke het eet. Bij een jonger kind is de hulp van de juf of meester nodig.

De beste tijd voor een traktatie 

De tijd van het uitdelen van de traktatie is een belangrijk voor een kind met diabetes. Meestal is het tijdstip van het tussendoortje in de klas een goede tijd. Je kunt hierover een afspraak maken met de leraar, zodat deze weet hoe belangrijk deze tijd is voor je kind. 

Mee naar huis  

Heeft de traktatie te veel koolhydraten? Als je kind met de pen spuit is het handiger als het de traktatie mee naar huis neemt, om later op te eten. Heeft je kind een pomp dan kan het vaak wel gegeten worden. Praat hierover met je kind, zodat het weet dat dit soms kan gebeuren. Zo is je kind beter voorbereid en is de kans op teleurstelling kleiner. 

Iets lekkers meegeven 

Je kunt je kind ook iets lekkers meegeven waarvan je het aantal koolhydraten weet. Dit kan je kind dan eten in plaats van de traktatie die wordt uitgedeeld.

Zelf een traktatie maken 

Het wordt gelukkig steeds normaler dat scholen om gezonde traktaties vragen, met weinig of geen suiker. Het uitdelen van groenten of fruit in een grappige vorm is ook heel feestelijk. Een klein snoepje erbij kan vaak wel. Als je kind diabetes heeft, is dit een gezonde traktatie: 

  • koolhydraten: niet meer dan 15 gram 
  • vet: maximaal 5 gram 
  • aantal kilocalorieën (kCal): maximaal 100 

Artikel met medewerking van:

  • ervaringsdeskundigen

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 18 december 2023