Wat is diabetes

Wat zijn bloedglucosewaarden?

Je bloedglucosewaarden zijn belangrijk bij diabetes. Ze bepalen wanneer je medicijnen nodig hebt en of je insuline moet spuiten. Maar wat zijn de bloedglucosewaarden als je geen diabetes hebt?

In het kort:

  • De bloedglucosewaarde is de hoeveelheid glucose in je bloed. Een andere naam hiervoor is bloedsuiker. 
  • Bloedglucosewaarden worden meestal gemeten in mmol/l. Dit betekent millimol per liter. 
  • Is je bloedsuiker 's ochtends voor je ontbijt 6,1 mmol/l of lager? Dan heb je waarschijnlijk geen diabetes. 

Wat is de bloedglucosewaarde?

De bloedglucosewaarde is de hoeveelheid glucose in je bloed. Glucose is een soort suiker. Het komt in je lichaam als je iets eet of drinkt. Je lichaam verandert de voedingsstoffen in glucose en slaat dit op in je bloed. Later gebruiken de cellen in je lichaam de glucose als energie, zodat je dingen kan doen. De bloedglucosewaarde meten we in mmol/l. Dat staat voor millimol per liter. Dit geeft aan hoeveel glucosedeeltjes er in 1 liter bloed zitten op een bepaald moment.

Bekijk de video op https://api.diabetes.nl/oembed?url=https%3A%2F%2Fvimeo.com%2F831767555%3Fshare%3Dcopy&signature=22ccc6dbb896257c1c844a80cd24bfbbe5494003a8a1d9732458f862da61901b

Bloedglucosewaarden als je geen diabetes hebt

Heb je geen diabetes? Dan is je bloedglucosewaarde meestal tussen de 3,9 en 6 mmol/l. Dat is de normale waarde 's ochtends als je nog niet gegeten of gedronken hebt. Heb je net gegeten? Dan zit er vaak wat meer glucose in je bloed. Een waarde tussen de 3,9 en 7,8 mmol/l is dan normaal.

Hogere waarden bij diabetes

Bij diabetes is je bloedglucosewaarde vaak hoger dan normaal. Om glucose uit je bloed te gebruiken, is het stofje insuline nodig. Bij diabetes heb je niet genoeg insuline, of de insuline werkt niet goed. Daarom blijft er te veel glucose in je bloed zitten.

Wat betekent je bloedglucosewaarde?

Als de huisarts denkt dat je diabetes hebt, controleert deze je bloedglucosewaarde. Meestal gebeurt dit in de ochtend want je moet nuchter zijn, dit betekent dat je nog niet hebt ontbeten. Dit zegt je bloedglucosewaarde: 

  • onder de 6,1 mmol/l: je hebt waarschijnlijk geen diabetes. 
  • tussen 6,1 en 6,9 mmol/l: je hebt waarschijnlijk beginnende diabetes. 
  • boven de 7,0 mmol/l: je hebt waarschijnlijk diabetes.

Diabetes type 1 of type 2

Is je bloedglucose op 2 verschillende dagen voor je ontbijt 2 keer boven de 7 mmol/l? Of later op de dag 2 keer boven de 11,1 mmol/l? Dan heb je diabetes type 2. Soms kan de arts vermoeden dat je diabetes type 1 hebt. Bijvoorbeeld bij een heel hoge bloedglucosewaarde. Of als je erg jong of slank bent. Vaak wordt je bloed dan verder onderzocht in het ziekenhuis.

Artikel met medewerking van:

  • dr. Arianne van Bon - internist-endocrinoloog, Rijnstate Ziekenhuis

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 13 maart 2023

Lees meer over Bloedglucosewaarden bij diabetes

Volgend artikel