Wat is diabetes

Wat is insuline?

Als je diabetes hebt, dan maakt je lichaam geen insuline meer. Of er is te weinig insuline. Maar wat is insuline voor stofje? En wat doet het in je lichaam?

In het kort:

  • Insuline is een hormoon, een stofje in het lichaam.  
  • Het zorgt dat de glucose in je bloed naar de cellen in je lichaam kan gaan. 
  • Insuline wordt gemaakt door speciale cellen in de alvleesklier: de bètacellen. 
  • Zonder insuline kun je niet leven. Het is nodig om je lichaam en hersenen goed te laten werken. 

Het hormoon insuline

Insuline is een hormoon in je lichaam. Hormonen zijn stofjes die je lichaam maakt. Ze zorgen ervoor dat je lichaam en je hersenen goed werken. Zonder insuline kun je niet leven. Het hormoon insuline regelt de bloedsuiker. Dit is hoeveel glucose er in je bloed zit. Insuline regelt dit meestal erg goed. Heb je geen diabetes? Dan is er precies genoeg insuline in je lichaam. Je bloedglucose is daardoor in balans.

Bekijk de video op https://api.diabetes.nl/oembed?url=https%3A%2F%2Fvimeo.com%2F831768895%3Fshare%3Dcopy&signature=b6de4e11cb5b33dc0b1482fe3eba40bf6b45152d0426ef9a157c702dc5554bfa

Wat doet insuline in het lichaam?

Glucose uit je bloed moet naar de cellen in je lichaam. De cellen gebruiken glucose als energie, om goed te kunnen werken. Insuline zorgt dat glucose in de cellen kan komen. Het is eigenlijk een sleutel die de deur naar je cellen openmaakt. Heb je geen insuline in je lichaam? Of te weinig insuline? Dan krijgen je cellen te weinig glucose. Je lichaam en je hersenen kunnen dan niet meer goed werken.

Cellen die insuline maken

Insuline wordt gemaakt in je alvleesklier. Dit is een orgaan dat net onder je maag ligt. In dat orgaan zitten speciale cellen: de bètacellen. Deze cellen zitten in groepjes bij elkaar. Die noemen we de eilandjes van Langerhans. De bètacellen maken insuline. Je lichaam krijgt steeds een beetje insuline. Eet of drink je iets? Dan stijgt je bloedglucose. In een lichaam zonder diabetes maken de bètacellen dan direct wat meer insuline. Zo blijft de bloedglucose steeds in evenwicht.

De alvleesklier (pancreas) is een orgaan in de buurt van de maag. De alvleesklier maakt onder andere insuline aan.

Insuline en diabetes

Heb je diabetes? Dan werkt je lichaam anders. Bij diabetes type 1 maakt je lichaam de bètacellen kapot. Die cellen maken dan geen insuline meer. Mensen met diabetes type 1 behandelen zichzelf met insuline. Bij diabetes type 2 maken de cellen wel insuline. Maar de insuline zelf werkt niet meer goed. Soms helpen medicijnen in de behandeling van diabetes type 2. Of je moet zelf insuline spuiten om de bloedglucose in evenwicht te houden.

Artikel met medewerking van:

  • dr. Arianne van Bon - internist-endocrinoloog, Rijnstate Ziekenhuis

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 13 maart 2023

Lees meer over Bloedglucosewaarden bij diabetes

Volgend artikel