LADA

Wat is LADA?

Diabetes type 1 op latere leeftijd heet ook wel LADA. Je krijgt het op volwassen leeftijd. Wat is LADA precies? 

In het kort  

  • LADA is een vorm van diabetes type 1. Het begint heel langzaam.
  • Je krijgt LADA meestal als je ouder bent dan 35-40 jaar.
  • Bij LADA heb je behandeling met insuline nodig. 

LADA: een auto-immuunziekte 

LADA is een vorm van diabetes type 1 die langzaam begint. Het is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat je lichaam zijn eigen cellen aanvalt. Bij LADA valt je lichaam de cellen aan die insuline maken. Daardoor maken de cellen niet genoeg insuline meer. En dat is niet goed. Je hebt namelijk insuline nodig voor een normale bloedsuiker. LADA is de afkorting van het Engelse Latent Autoimmune Diabetes in Adults. 

Bekijk de video op https://api.diabetes.nl/oembed?url=https%3A%2F%2Fvimeo.com%2F831769054%3Fdnt%3D1&signature=6f41fb71920b2c955f6dc57c0d638fe65b12b4e69833dfe97f076ef2d84fe9c8

Op welke leeftijd krijg je LADA? 

Je krijgt LADA op volwassen leeftijd, meestal als je ouder bent dan 35-40 jaar. Maar je kunt LADA ook krijgen als je jonger of ouder bent. Diabetes type 1 ontstaat vaak al op jonge leeftijd. Bij LADA is dat dus meestal anders. 

Soms diagnose diabetes type 2 

LADA begint heel langzaam. Je kunt daardoor vaak nog een tijdje zonder insuline. Daarom geven dokters soms de diagnose diabetes type 2. Het is belangrijk om te weten of je LADA hebt, want de behandeling is meestal anders. > Meer over hoe je LADA herkent.

Behandeling van LADA 

De behandeling van LADA is hetzelfde als bij diabetes type 1. Je lichaam maakt bij LADA niet genoeg insuline. Of helemaal geen insuline, na een tijdje. Hierdoor stijgt je bloedsuiker. Bij LADA moet je jezelf insuline geven. Je doet dit met een spuit of met een insulinepomp.  

Wat zijn de gevolgen van LADA?  

Als je bloedglucose lange tijd vaak te hoog is, kunnen er problemen komen in het lichaam. Bijvoorbeeld problemen met je hart en bloedvaten, nieren, zenuwen of ogen. We noemen dit complicaties van diabetes. De kans op complicaties is kleiner als je bloedglucosewaarden normaal zijn. LADA is nog niet te genezen.  

Artikel met medewerking van:

  • de redactie van diabetes.nl

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 10 mei 2023

Lees meer over Over LADA

Volgend artikel