LADA

Is LADA erfelijk?

We weten niet precies hoe LADA ontstaat. Je kan de aanleg voor de ziekte wel erven. Hoe zit dit? En kun je er iets tegen doen?

  • LADA is niet erfelijk. Je kunt wel de aanleg voor diabetes erven.  Dit is hetzelfde als bij diabetes type 1.
  • LADA is waarschijnlijk een vorm van diabetes type 1.
  • Hebben veel mensen in je familie LADA of diabetes type 1? Ook dan is het niet zeker dat jij ook diabetes krijgt.
  • Heeft je vader of moeder LADA of diabetes type 1? Dan is je kans op diabetes iets groter.  

Nog onduidelijkheid over LADA 

Er is nog niet veel bekend over de erfelijkheid van LADA. Dit komt omdat ook nog niet helemaal duidelijk is wat LADA is. Is LADA een langzame vorm van diabetes type 1? Of is LADA toch een eigen soort diabetes? Meer onderzoek is nodig zodat dit duidelijker wordt.  LADA heeft genetische kenmerken van diabetes type 1 en van type 2. Maar LADA lijkt nog het meest op diabetes type 1. 

Erfelijkheid en diabetes  

De meeste vormen van diabetes zijn niet erfelijk. Je krijgt het dus niet direct van je familie. De aanleg voor diabetes is wel erfelijk. Hoe groot de kans is dat je dit erft, verschilt per soort diabetes. Bij diabetes type 1 is deze kans kleiner dan bij diabetes type 2. Maar er zijn geen aparte cijfers bekend voor LADA. Veel mensen diabetes type 1 hebben geen familieleden met deze ziekte. Heb je een ouder met diabetes type 1? Dan is de kans ongeveer 1-4% dat je het ook krijgt. Bij LADA is dit misschien ook zo. Maar het is dus nog niet duidelijk. 

Hoe weet ik of ik LADA krijg?  

Je weet meestal niet of je aanleg voor LADA of diabetes type 1 hebt. Hebben veel mensen in je familie deze ziekte? Ook dan is het niet zeker dat jij het ook krijgt. We weten niet precies hoe LADA en diabetes type 1 ontstaan. Maar er is wel steeds meer over bekend. Toch kan je LADA en diabetes type 1 niet voorkomen. Voor LADA of diabetes type 1 bestaat geen test op erfelijkheid, bijvoorbeeld bij een kinderwens. 

LADA en je genen  

Bij erfelijke aanleg voor LADA zijn je genen belangrijk. Genen bepalen al je eigenschappen, zoals de kleur van je ogen of haren. Maar genen bepalen ook je kans op bepaalde ziekten. HLA-genen kunnen zorgen voor LADA en diabetes type 1. HLA staat voor Human Leukocyte Antigen. Sommige HLA-genen zorgen ervoor dat je afweersysteem te snel actief wordt. Je afweersysteem maakt dan ook goede cellen kapot. Bij LADA gaan je cellen die insuline maken stuk. 

Grotere kans op diabetes type 1 door HLA-genen  

Er zijn verschillende soorten HLA-genen. Sommige HLA-genen kunnen je kans op LADA en diabetes type 1 groter maken. Dit noemen we risicovarianten. Heeft je vader of moeder LADA of diabetes type 1? En heb jij de risicovarianten van HLA-genen? Dan is de kans groot dat je LADA of diabetes type 1 krijgt. Je kunt je nog niet laten testen op deze genen.

Artikel met medewerking van:

  • de redactie van diabetes.nl

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 30 mei 2023