LADA

LADA soms verward met diabetes type 2

LADA kan erg lijken op diabetes type 2, vooral in het begin. Maar de behandeling van LADA is anders. Hoe kun je weten of het misschien toch LADA is en geen diabetes type 2?

In het kort  

  • Mensen met LADA krijgen soms de diagnose diabetes type 2.
  • Ben je jong en heb je geen overgewicht? Maar heb je wel de diagnose diabetes type 2? Dan kun je denken aan LADA.
  • Ook heb je bij LADA afweerstoffen in je bloed. Bij diabetes type 2 is dat niet zo. 
  • Een goede diagnose is belangrijk, want het maakt uit voor je behandeling. Bij LADA is het beter om meteen te starten met insuline.  

Verwarring met diabetes type 2 

LADA ontstaat heel langzaam. Hoe ouder je bent, hoe langzamer. Je lichaam maakt in het begin zelf nog wat insuline. Daardoor kun je nog even zonder insuline spuiten. Dit is normaal wel meteen nodig bij diabetes type 1. Soms lijkt het dan alsof je geen LADA hebt. Dokters geven daardoor soms een andere diagnose, zoals diabetes type 2. Je krijgt dan meestal tabletten. Maar deze werken niet goed bij LADA. Heb je LADA? Het is dan belangrijk dat je meteen begint met een behandeling met insuline. Je cellen die insuline maken blijven dan langer werken. 

Hoeveel mensen hebben geen diabetes type 2, maar LADA? 

We weten niet precies hoeveel mensen eigenlijk LADA hebben. Dit is moeilijk te bepalen. Wetenschappers denken dit: van 100 mensen met de diagnose diabetes type 2 hebben 15 mensen eigenlijk LADA. 

Verschil LADA en diabetes type 2  

Wat is het verschil tussen LADA en diabetes type 2? Een belangrijk verschil is dat mensen met LADA niet vaker overgewicht hebben dan gemiddeld. Bij diabetes type 2 komt overgewicht wel vaker voor. Je hebt geen overgewicht als je BMI lager is dan 25. Een ander verschil is de leeftijd waarop je diabetes krijgt. LADA begint meestal op jongere leeftijd dan diabetes type 2. Dus heb je de diagnose diabetes type 2, geen overgewicht en ben je nog vrij jong? Dan kun je denken aan LADA. 

Tabletten werken niet goed 

Een ander kenmerk van LADA is dat tabletten niet goed werken om de bloedsuiker goed te houden, dus je bloedglucose. Soms merk je dit pas na een tijdje. De bloedglucose blijft dan toch te hoog. Je moet dan overstappen van tabletten op insuline, voor een betere bloedsuiker.  

LADA herkennen aan stofjes in je bloed 

Dokters kunnen LADA herkennen aan speciale stofjes in je bloed. Deze stofjes heten afweerstoffen. Bij diabetes type 2 heb je deze afweerstoffen niet. Dat is dus een ander belangrijk verschil tussen LADA en diabetes type 2.  

Bespreek LADA met je dokter 

Heb je de diagnose diabetes type 2 maar denk je dat dit misschien niet klopt? Het is dan goed om dit te bespreken met je dokter. Vooral bij jonge, slanke mensen met de diagnose diabetes type 2 is het goed om te bekijken of het misschien LADA is. Het is belangrijk om een goede diagnose te hebben, voor een juiste behandeling. 

Artikel met medewerking van:

  • de redactie van diabetes.nl

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 10 mei 2023

Lees meer over Diagnose LADA

Volgend artikel