LADA

Diagnose van LADA

LADA is een naam voor diabetes type 1 die je krijgt op volwassen leeftijd. Hoe gaat de diagnose van LADA?  

In het kort  

  • De huisarts meet met een vingerprik hoeveel suiker je in je bloed hebt.
  • Denkt je huisarts aan LADA? Dan doet een internist in het ziekenhuis verder onderzoek.
  • LADA is te herkennen aan stofjes in je bloed, afweerstoffen. Dokters kunnen dit bekijken met een bloedtest.
  • Heb je afweerstoffen in je bloed? Dan heb je diabetes type 1, of LADA. 

Bloedsuiker meten bij huisarts  

De huisarts vraagt naar je klachten. Denkt de arts dat het diabetes is? Je krijgt dan een controle van hoeveel suiker (glucose) in je bloed zit. Dat heet je bloedglucosewaarde, of bloedsuiker. De controle gebeurt met een prikje in je vinger. Meestal als je nuchter bent. Nuchter is 's ochtends voordat je iets hebt gegeten of gedronken.

Te hoge bloedsuiker bij LADA 

Is je nuchtere bloedglucosewaarde op 2 verschillende dagen 2x boven de 7 mmol/l? Of is je bloedsuiker tussen eetmomenten door boven de 11,1 mmol/l? Dan heb je diabetes. Dit is niet altijd LADA. Denkt je dokter aan LADA? Dan wordt dit verder onderzocht in het ziekenhuis.
> Meer over normale bloedglucosewaarden bij diabetes type 1, dus LADA

LADA herkennen aan stofjes in je bloed 

LADA is te herkennen in je bloed, net als bij diabetes type 1. LADA is een auto-immuunziekte. Want het is een vorm van diabetes type 1. Dat betekent dat je lichaam zijn eigen cellen aanvalt. Bij LADA valt je lichaam de cellen aan die insuline maken. Dokters kunnen dit zien aan speciale stofjes in je bloed. Deze stofjes heten afweerstoffen.  

Kijken naar afweerstoffen 

Met een bloedtest kunnen dokters onderzoeken of je afweerstoffen in je bloed hebt. Dat gebeurt meestal in het ziekenhuis. Heb je afweerstoffen in je bloed? Je hebt dan diabetes type 1. Dat kan dus ook LADA zijn, de langzame vorm van diabetes type 1. Dit is een verschil met diabetes type 2. Mensen met diabetes type 2 hebben namelijk geen afweerstoffen in het bloed. 

Soms diagnose diabetes type 2 

Volwassenen met diabetes hebben vaak diabetes type 2. Dokters denken daarom soms niet meteen aan diabetes type 1 of LADA. Je krijgt bij LADA dan een andere diagnose. Zoals diabetes type 2. Je wordt daarom ook niet meteen doorgestuurd naar een internist in het ziekenhuis. Dit zou wel moeten bij LADA. Heb je de diagnose diabetes type 2, geen overgewicht en ben je nog vrij jong? Dan kun je denken aan LADA. 
> Meer over hoe je LADA herkent

Bekijk de video op https://api.diabetes.nl/oembed?url=https%3A%2F%2Fvimeo.com%2F831768792%3Fshare%3Dcopy&signature=1facbffe15a3ddbd107828b42364ae447944346d5beff99d3565fe032222ded7

Diabetes type LADA

Heb je diabetes type LADA? Deze groep is speciaal voor alle mensen met LADA. Bekijk ervaringen en tips van anderen. Hoe gaan zij om met LADA? Je kunt ook je eigen verhaal delen.

Bekijk de gespreksgroep

Artikel met medewerking van:

  • de redactie van diabetes.nl

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 10 mei 2023