LADA

Behandeling van LADA

Bij LADA heb je dezelfde behandeling nodig als bij diabetes type 1. Want LADA is een vorm van diabetes type 1. Hoe wordt LADA behandeld? 

In het kort  

  • LADA is een vorm van diabetes type 1. De behandeling van LADA is dus hetzelfde als bij diabetes type 1.
  • Bij LADA heb je behandeling nodig met insuline. Het is belangrijk om daarmee zo snel mogelijk te starten.
  • Je geeft jezelf insuline, door te spuiten of met een insulinepomp. 

Dezelfde behandeling als bij diabetes type 1 

De behandeling van LADA is hetzelfde als die van diabetes type 1. Want LADA is een vorm van diabetes type 1. Het begint alleen langzamer. De behandeling van LADA is dus nodig om een hoge bloedsuiker te verlagen. Bloedsuiker is bloedglucose. 

> Meer over de behandeling van diabetes type 1, en dus LADA.  

Behandeling met insuline  

Je hebt bij LADA behandeling nodig met insuline, net als bij diabetes type 1. Want je lichaam maakt bij LADA niet genoeg insuline. Of helemaal geen insuline, na een tijdje. Hierdoor stijgt je bloedsuiker. Insuline maakt de bloedsuiker lager. Je lichaam gebruikt insuline om glucose uit het bloed te halen. 

Meteen starten met insuline 

Bij LADA is het belangrijk om meteen te starten met insuline. LADA begint heel langzaam. Daarom kun je in het begin soms nog een tijdje zonder insuline. Dokters denken daardoor soms niet meteen aan LADA. Ze geven dan een andere diagnose, zoals diabetes type 2. Dan krijg je meestal tabletten. Maar bij LADA werken die tabletten niet goed. 

Jezelf insuline geven 

Bij LADA moet je jezelf insuline geven, een aantal keer per dag. Dit kan door te spuiten met een insulinepen of met een insulinepomp. Hoeveel insuline? Je rekent dit iedere keer precies uit. Hiervoor meet je eerst je bloedglucose. Er komen steeds betere hulpmiddelen die veel zelf uitrekenen.

Andere medicijnen 

Soms gebruik je bij LADA ook andere medicijnen. Bijvoorbeeld als je andere aandoeningen hebt bij je diabetes. Zoals problemen met je hart of nieren. Het is dan soms nodig om andere medicijnen te gebruiken.

Diabetes type LADA

Heb je diabetes type LADA? Deze groep is speciaal voor alle mensen met LADA. Bekijk ervaringen en tips van anderen. Hoe gaan zij om met LADA? Je kunt ook je eigen verhaal delen.

Bekijk de gespreksgroep

Artikel met medewerking van:

  • de redactie van diabetes.nl

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 10 mei 2023

Lees meer over Over LADA

Volgend artikel