Zorg en zorgverleners bij diabetes type 2
Je doet zelf thuis het meeste aan je eigen behandeling van diabetes type 2. Zorgverleners begeleiden je hierbij. Je krijgt ook vaak controles.
In het kort
- Een heel team van zorgverleners helpt bij de diabeteszorg.
- Maar diabeteszorg is vooral iets wat je iedere dag zelf doet.
- In een persoonlijk zorgplan staan alle afspraken die je met je zorgverlener(s) maakt.
- Je krijgt controles van de bloedglucosewaarden, maar ook van bijvoorbeeld ogen, nieren en voeten.
Wat hoort er bij diabeteszorg?
Diabeteszorg is een woord voor verschillende dingen samen. Het gaat over alles wat nodig is om de bloedglucosewaarden veilig te houden. Dit is informatie, maar ook handelingen. Zorgverleners helpen bij deze zorg. Ze geven je advies en informatie over diabetes, en over de risico's en gevolgen. Ze regelen ook dat je je bloedglucosewaarden kunt meten, het dieet en ze adviseren over voeding en medicijnen. Maar diabetes is vooral een zelfzorgziekte. Dit betekent dat je iedere dag zelf voor je gezondheid moet zorgen.
Zorg met een persoonlijk zorgplan
Voor de zorg van je diabetes is het belangrijk om een plan te hebben. Dat zorgplan maak je samen met je zorgverlener. In het zorgplan leg je doelen voor jezelf vast. Het is een afspraak tussen jou en je zorgverlener(s). In het plan schrijf je bijvoorbeeld op:
- Waarden die je probeert te bereiken zoals glucosewaarden, bloeddruk of gewicht, als je wilt afvallen of aankomen.
- Je medicijnen en het gebruik ervan.
- Wat je wilt doen aan beweging en je leefstijl.
- Wat je verwacht van je zorgverlener(s) en hoe vaak je elkaar spreekt.
- Wat de zorgverlener van jou verwacht.
Door deze afspraken met elkaar te maken, weet je hoe de zorg voor je diabetes eruitziet.
Wat is een zorgstandaard?
Diabetes heb je de rest van je leven. Dit noemen we een chronische ziekte. Bij een chronische ziekte als diabetes krijg je vaak te maken met verschillende zorgverleners. Daarom is het belangrijk dat elke zorgverlener op dezelfde manier de zorg uitvoert. Hiervoor bestaan de zorgstandaarden. Elke zorgstandaard beschrijft precies wat goede zorg is voor elke chronische ziekte. Meer hierover lees je bij Kwaliteit van de zorg.
Met welke zorg krijg je misschien nog meer te maken?
Bij een blijvende ziekte als diabetes krijg je ook te maken met andere soorten zorg.
- Zorg bij een zwangerschapswens.
- Zorg vóór, tijdens en na een operatie
- En verschillende andere soorten diabeteszorg.
Zorgverleners bij diabetes type 2
Als je diabetes type 2 hebt, ga je voor je behandeling naar de huisarts en de diëtist. Helpen medicijnen in de vorm van tabletten (= pillen) niet genoeg? Dan kan het zijn dat je insuline gaat gebruiken. Je krijgt dan ook met andere behandelaars te maken, vaak in een behandelcentrum of ziekenhuis.
Heb je insuline nodig?
Je kan dan een afspraak bij de internist in het ziekenhuis krijgen, en extra afspraken bij andere zorgverleners in het ziekenhuis. Als je ook complicaties hebt, ga je voor afspraken en controles naar het ziekenhuis.
Controles bij diabetes type 2
De algemene controle gaat over je bloedsuiker, gewicht, bloeddruk en je leefgewoonten. Regelmatige controles zijn goed, ze voorkomen complicaties. Complicaties ontdek je ook eerder bij een regelmatige controle. Ze kunnen dan sneller behandeld worden. Goed om zelf aan te denken: ga 2x per jaar naar de tandarts of mondhygiënist. Vertel daar ook dat je diabetes hebt. De kans op problemen met je tandvlees is groter bij diabetes. Dit heeft invloed op je bloedsuiker.
Artikel met medewerking van:
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 23 maart 2023