Diabetes type 2

Voor jezelf zorgen bij diabetes type 2

De behandeling van diabetes type 2 doe je vooral zelf. Het is belangrijk om je te houden aan afspraken met je zorgverlener. Hoe doe je dat? 

In het kort:

  • De behandeling van diabetes doe je vooral zelf. Je meet regelmatig je bloedglucosewaarde en neemt medicijnen als dat nodig is. 
  • Je maakt afspraken met je zorgverlener over jouw dagelijkse behandeling. 
  • Soms lukt het niet om de afspraken met je zorgverlener op te volgen. Je kan dan hulp krijgen. 

Zelfzorg bij diabetes type 2 

Met diabetes is je dagelijkse behandeling bijna helemaal je eigen verantwoordelijkheid. Dit noemen we zelfzorg. Je gaat af en toe naar een zorgverlener, bijvoorbeeld de huisarts of praktijkverpleegkundige. Verder regel je je diabetes vooral zelf: 

  • je let op wat je eet, 
  • je meet vaak ook zelf je bloedglucose 
  • je neemt medicijnen als dat nodig is
  • je checkt elke dag even je voeten
  • je gaat 2 keer per jaar naar de tandarts of mondhygiënist 
  • je haalt de griepprik als je een oproep hiervoor krijgt

Adviezen van je zorgverlener 

Je regelt je diabetes nooit helemaal alleen. Je hebt regelmatig een afspraak met je zorgverlener. Samen maken jullie afspraken over de behandeling van je diabetes. Je spreekt bijvoorbeeld af hoe vaak je je bloedsuiker meet en of je medicijnen nodig hebt. Je bepaalt zelf hoe goed jij deze adviezen opvolgt. Soms vind je andere dingen even belangrijker dan je diabetes. Dat kan je alleen zelf bepalen. 

Hulp zoeken

Misschien wil je de adviezen van je zorgverlener wel opvolgen, maar lukt dit niet. Het is belangrijk dat je hierover praat, bijvoorbeeld met mensen die je kent. Maar het is ook goed om dit te vertellen aan je zorgverlener. Samen kunnen jullie zoeken naar een oplossing.  

Beter voor jezelf zorgen 

Voor jezelf zorgen met diabetes kan moeilijk zijn. Wil jij graag anders omgaan met je diabetes? Dan kan dit misschien helpen: 

  • Meer kennis. Je krijgt vaak veel informatie als je de diagnose diabetes type 2 krijgt. De belangrijkste dingen leer je eerst. Soms is het fijn om later nog meer te leren over de ziekte. Je kan je zorgverlener vragen om meer informatie of bijvoorbeeld verder kijken op diabetes.nl. 
  • Psychische hulp. Vind je geen fijne manier voor jezelf om anders om te gaan met je diabetes? Er zijn verschillende cursussen voor mensen met diabetes. In zo'n cursus krijg je tips en adviezen om anders om te gaan met je diabetes. Bekijk hier meer over psychische zorg
  • Omgeving. Je sociale contacten en de cultuur waarin je opgroeit, hebben invloed op hoe je omgaat met je diabetes. Voel je je niet gesteund door mensen in je omgeving? Dan kan het helpen hier met hen over te praten. Ook is het soms fijn om te praten met andere mensen met diabetes type 2. Dit noemen we ook wel lotgenotencontact of peer support. 

Benieuwd hoe andere mensen omgaan met diabetes? Ontdek de ervaringen en kom in gesprek met anderen op het trefpunt van diabetes.nl.

Artikel met medewerking van:

  • de redactie van diabetes.nl

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 27 maart 2023

Lees meer over Dagelijks leven met diabetes type 2

Volgend artikel