Diabetes type 1

School en studie met diabetes type 1

Met diabetes type 1 ben je veel bezig, ook op de basisschool of middelbare school. En later als je gaat studeren. Hoe ga je om met diabetes type 1 op school en als je gaat studeren?

In het kort

  • Op de basisschool en middelbare school krijg je steeds meer verantwoordelijkheid. Ook als het gaat om diabetes type 1. 
  • Ga je studeren? Dan verandert je ritme vaak. Dat heeft invloed op je diabetes. 
  • Zorg altijd dat mensen om je heen weten dat je diabetes type 1 hebt. Dan kunnen ze je helpen als je dat wil of als het nodig is. 
  • Houd extra rekening met je diabetes als je nieuwe dingen gaat doen. Bijvoorbeeld autorijden of solliciteren. 

School met diabetes 

Bij diabetes type 1 let je elke dag op je glucosewaarden. Alles wat je doet heeft er invloed op. Het kan spannend zijn als een kind met diabetes type 1 naar school gaat. Op de basisschool is het fijn als er hulp is van de leerkracht. Ouders blijven vaak betrokken. Maar een kind met diabetes type 1 krijgt ook steeds meer verantwoordelijkheid. Op de middelbare school wordt deze eigen verantwoordelijkheid groter. > Bekijk meer over school met diabetes type 1. We hebben informatie voor kinderen, ouders en leerkrachten. 

Studeren met diabetes 

Na de middelbare school kan je gaan studeren, ook met diabetes type 1. In de studententijd verandert je dagelijkse ritme. Dit heeft invloed op je diabetes en je glucosewaarden. Je lichaam heeft tijd nodig om aan deze veranderingen te wennen. Het is belangrijk dat je nadenkt over wat je doet, bijvoorbeeld met drank, drugs en seks. Soms kun je financiële hulp krijgen, als studeren moeilijk gaat doordat je diabetes type 1 hebt. Bekijk meer over studeren met diabetes type 1.

 

Jongeren met diabetes 

Als je ouder wordt, ontdek je steeds meer nieuwe dingen. Misschien bezoek je festivals of ga je een reis maken. Of wil je je rijbewijs halen. Het kan allemaal met diabetes type 1. Soms moet je wel op extra dingen letten. Wat vertel je bijvoorbeeld over je diabetes als je gaat solliciteren voor een nieuwe baan? > Bekijk meer informatie voor jongeren met diabetes type 1

Artikel met medewerking van:

  • Lydia Braakman - directeur Zorgeloos met diabetes naar school
  • Bert van Dam - adviseur re-integratie en loopbaanbegeleiding
  • ervaringsdeskundigen

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 15 mei 2023

Lees meer over Dagelijks leven met diabetes type 1

Volgend artikel