Wat is diabetes

School en studie met diabetes

Diabetes verandert je dagelijks leven. Ook op de basisschool of middelbare school. En later als je gaat studeren. Hoe ga je om met diabetes op school? En wat doe je als je gaat studeren?

In het kort

  • Op de basisschool en middelbare school krijg je steeds meer verantwoordelijkheid. Ook als het gaat om je diabetes. 
  • Ga je studeren? Dan verandert je ritme vaak. Dat heeft invloed op je diabetes. 
  • Zorg altijd dat mensen om je heen weten dat je diabetes hebt. Dan kunnen ze je helpen als je dat wil of als het nodig is. 
  • Als je ouder wordt, ontdek je nieuwe dingen. Bijvoorbeeld autorijden, (verre) reizen maken en solliciteren. Daarbij let je ook op je diabetes. 

School met diabetes 

Bij diabetes let je veel op je glucosewaarden. Alles wat je doet heeft invloed erop. Daarom kan het spannend zijn als een kind met diabetes naar school gaat. Op de basisschool is het fijn als er hulp is van de leerkracht. Ouders blijven vaak betrokken. Maar een kind met diabetes krijgt ook steeds meer verantwoordelijkheid. Op de middelbare school wordt deze eigen verantwoordelijkheid groter. Bekijk meer over school met diabetes. We hebben informatie voor kinderen, ouders en leerkrachten. 

Studeren met diabetes 

Na de middelbare school kan je gaan studeren, ook met diabetes. In de studententijd verandert je dagelijks ritme. Dit heeft invloed op je diabetes. Je lichaam heeft tijd nodig om aan deze veranderingen te wennen. Het is belangrijk dat je nadenkt over wat je doet, bijvoorbeeld met drank, drugs en seks. Soms kun je financiële hulp krijgen, als studeren moeilijk gaat door je diabetes. Bekijk meer over studeren met diabetes.

Jongeren met diabetes 

Als je ouder wordt, ontdek je steeds meer nieuwe dingen. Misschien bezoek je festivals of ga je een reis maken. Of wil je je rijbewijs halen. Het kan allemaal met diabetes. Soms moet je wel letten op extra dingen. Wat vertel je bijvoorbeeld over je diabetes als je gaat solliciteren voor een nieuwe baan? > Bekijk meer informatie voor jongeren met diabetes

Artikel met medewerking van:

  • Lydia Braakman - directeur Zorgeloos met diabetes naar school
  • ervaringsdeskundigen
  • Bert van Dam - adviseur re-integratie en loopbaanbegeleiding

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 15 mei 2023

Lees meer over Dagelijks leven met diabetes

Volgend artikel