Welke pompen in closedloop zijn er nu beschikbaar?

Laatste activiteit: 1 oktober 2023 8 reacties 2 volgers 0 waarderingen
Avatar van Toon
20 juni 2023 om 16:01

Closedloop pompen

Ik kan medio Oktober een nieuwe pomp kiezen maar zoek naar ervaringen van diabeten die al over resent uitgebrachten closedloop systemen beschikken.

Wie kan me helpen in het maken van een keuze door zijn of haar ervaringen te vertellen over bv. de Medtronic 780G met de gardian 4 of mylife YpsoPump met Dexcom 6?

Daarnaast vind ik het belangrijk hoe jullie ervaringen zijn met de leveranciers als service verlener dus Medtronic of Mylife.

Ik zie graag reacties tegemoed.

MVRGR Toon

Bewerkt op 29 juni 2023 om 08:54

8 reacties

Avatar van BertR
21 juni 2023 om 11:24

Dag Toon,

Er zijn nog wel meer goede pompen met hcl in de markt.

De Tandem T Slim X2 en de Medtronic MiniMed 780G worden veel gebruikt. Persoonlijk vind ik de presentatie van informatie bij de Tandem T Slim heel goed doordacht en het algoritme checkt op insuline resistentie, snacken, e.d. waarbij zonodig de basale instelling wordt aangepast en ook elk uur met een automatische bolus extra wordt gecorrigeerd. Bij velen gaat de voorkeur uit naar een Tandem vanwege het bedieningsgemak. Een nadeel is mogelijk de grootte van insulinecartridge van 300 eenheden. De MiniMed gebruikt 1,8 en 3 ml cartridges. Qua gebruiksgemak wint de Tandem het van de Minimed.

De Omnipod5 hcl-pomp van Insulet is nog vrij nieuw en voor velen aantrekkelijk omdat het een plakpomp is. Dan is er ook nog de MyLife Ypsopump met hcl en de Accu Chek Insight met hcl van Diabeloop.

Tegenwoordig zijn er op YouTube genoeg presentaties te vinden over dit soort pompen. Soms worden ook heel openhartig voor- en nadelen genoemd als het een bijdrage is van een influencer.

mvgr Bert

typefout gecorrgigeerd naar aanleiding van de opmerking van Gijs

Bewerkt op 25 juni 2023 om 16:12
Avatar van Schippie
21 juni 2023 om 17:46

Mijn zoon gebruikt nu een maand MyLife Loop: een Ypsopump met FreeStyle Libre 3 en de CamAPS FX app. Werkt top, het algoritme leerde in een week of 3 behoorlijk goed omgaan met zijn bloedsuikercurve. Voor maaltijden (of grote snacks) moet je wel bolussen op basis van koolhydraat-/insulineverhouding en correctiefactor, voor de rest lost het algoritme eigenlijk alles op.

De Ypsopump is lekker klein (credit card-formaat, maar wel dikker) en alle bediening gaat via de app. Mijn zoon vindt dat fijn, want dan hoeft de pomp eigenlijk nooit uit zijn broekzak. Daardoor ook relatief kleine insulinecartridges (160U).

Ypsomed is tot nu toe zeer klantvriendelijk geweest, dus al met al een prima keuze tot nu toe. Ze bieden ook een vakantiepomp te leen aan bijv., zodat je een extra pomp mee kunt nemen.

Enige nadeel is eigenlijk dat CamAPS FX alleen op Android draait. Er is een iPhone app in ontwikkeling, maar nog geen duidelijke releasedatum.

Bewerkt op 21 juni 2023 om 17:51
Avatar van Gijs
22 juni 2023 om 12:38

Kleine correctie op het bericht van Bert; De Tandem T Slim X2 heeft ook een reservoir inhoud van 3ML (oftewel 300EH).

Zelf ook tijdje gebruik gemaakt van deze pomp en over het algemeen was dit een erg prettige ervaring.

HappyArthur
Moderator
22 juni 2023 om 12:39
Moderator

Hallo Toon,

Ik heb sinds 2 jaar een Tandem T slim X2 met een Dexcom 6 sensor. Voordeel voor mij was dat het apparaat iets kleiner en lichter was dan de Medtronic. Hij geeft ook automatisch correcties. Volgens mijn diabetesverpleegkundige is ook het voordeel dat deze pomp tussentijdse updates krijgt. Ik heb dat dit jaar voor het eerst meegemaakt. Het echt zichtbare is dat er nu een blokje op de pomp verschijnt bij het moment dat je een bolus hebt toegediend. De service is goed. Toen mijn lichaam vorig jaar bijna geen insuline meer opnam en het ziekenhuis ook niet meer wist wat ze er mee aan moesten, werden allerlei andere infuussets geleverd om te kijken of dit tot een oplossing zou leiden, er kwam op een feestdag zelfs een koerier vanuit Almere naar Friesland gereden om spullen te brengen. Voordeel van de Dexcom app is dat je volgers kunt inschakelen die een signaal krijgen als je erg laag zit, maar wellicht hebben andere apps ook deze functionaliteit.

Groeten

Arthur

4 juli 2023 om 17:16

Hier tevreden gebruiker van de Tandem. Is inderdaad gebruiksvriendelijk. Het aantal updates is overigens beperkt (minder dan 1 per jaar). Werkt prettig. Ik ben minder tevreden over dexcom meter. Gaat nl nog steeds gemakkelijk los met dit zweetweer. Is ook groot, zeker tov de concurrentie. Er zou een nieuwe konen de dexcom 7 die minder hoog en kleiner zou zijn. Hoor er echter niets meer over. De tandem werkt nu exclusief met de Dexcom. Dit zou vanuit Tandem ook worden aangepast. Ook niets meer van gehoord. Conclusie . Tandem een 9 en de dexcom g6 een 7.

HappyArthur
Moderator
11 juli 2023 om 18:20
Moderator

Hallo Traverse,

Heb je al eens een spray geprobeerd? Bij mij bleef het infuus niet altijd goed zitten. Ik heb de 3M Cavilon gebruikt en ook Avamys, normaliter voorgeschreven voor hooikoorts, maar werkt ook om het infuus of je sensor beter te laten plakken.

Groeten

Arthur

Avatar van Jupiter
30 september 2023 om 16:21

Beste Toon,

Heb je inmiddels al een keuze kunnen maken? Op 3 en 17 november organiseert Diabetesvereniging Nederland een zogenaamd TechLab waarbij je ervaringsdeskundigen van beschikbare systemen het hemd van hun lijf kunt vragen. Nou ja, figuurlijk dan. ;-) In de agenda kun je er meer over lezen. Mocht je inmiddels al een definitieve keuze hebben gemaakt, dan ben ik benieuwd naar je keuze!

Groet, Jupiter

Yvonne
Moderator
1 oktober 2023 om 12:06
Moderator

Plus hierbij een betrouwbare website van een Belgische internist en haar team: Diabetotech - blog