Plantaardig eten met weinig vet bij diabetes type 1 = minder insuline

  • Gepubliceerd op: 27 mei 2024
  • Categorie: Diabetes type 1 (en LADA)

Volwassenen met diabetes type 1 hebben minder insuline nodig als ze plantaardig eten met weinig vet. Dit laat een Amerikaans onderzoek zien. De deelnemers werden gezonder en hebben minder kans op ziekten van hart en bloedvaten.  

De deelnemers aan dit onderzoek waren volwassen en hadden diabetes type 1. Ze verloren gewicht en werden ook gevoeliger voor insuline. Ze hadden minder insuline nodig. Ook de totale hoeveelheid cholesterol in hun bloed daalde. Hieronder zie je meer over dit onderzoek.

Groep 1: plantaardig eetpatroon 

Ongeveer de helft van de deelnemers gingen plantaardig eten met weinig vet. Zij aten groenten, granen, peulvruchten en fruit. Ze aten geen voedsel met vlees of vis. En ook geen voedsel waarvoor dieren nodig zijn, zoals eieren of kaas. 

Groep 2: minder kilocalorieën, niet plantaardig eten 

De andere helft van de deelnemers at niet plantaardig. Zij kregen minder kilocalorieën (hoeveelheid energie in eten) per dag binnen. Deze groep bleef wel evenveel koolhydraten eten als de groep met het plantaardige eetpatroon. 

Minder insuline nodig 

De eerste groep die plantaardig at met weinig vet, verloor meer kilo's dan de andere groep. En elke kilo die een deelnemer verloor uit de eerste groep, zorgde ervoor dat deze persoon minder eenheden insuline nodig had. Elke dag ongeveer 2 eenheden minder (precies: 2,16 eenheden).

Gevoeliger voor insuline 

Ook de insulinegevoeligheid werd groter bij de deelnemers die plantaardig aten met weinig vet. Hun insuline ging beter werken waardoor ze iets minder insuline nodig hadden per dag.

Het werkt ook bij type 2 

De onderzoekers hadden al eerder onderzoek gedaan naar plantaardig eten met weinig vet bij mensen met diabetes type 2. Toen waren de resultaten ongeveer hetzelfde als bij dit onderzoek bij mensen met type 1. De onderzoekers zijn hier blij mee, maar er is wel meer onderzoek nodig.

Meer onderzoek nodig 

Het onderzoek was klein, er deden 35 mensen mee. Sommige deelnemers stopten eerder met het onderzoek. De onderzoekers geven daarom het advies om een groter onderzoek te starten, met meer deelnemers. Dit kan meer en beter bewijs geven voor de positieve gevolgen van plantaardig eten met weinig vet bij diabetes type 1.