Spier of lever insuline resistentie voor mensen met diabetes type 2

Laatste activiteit: 29 juni 2023 4 reacties 1 volger 0 waarderingen

4 reacties

8 juni 2023 om 21:50

Dit is het onderzoek waar het artikel het over heeft:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8278004/ (The PERSonalized Glucose Optimization Through Nutritional Intervention)

Of je lever- of spier insuline resistentie hebt kun je waarschijnlijk afleiden uit deze tabel:

Liver insulin resistance (LIR) is manifested by impaired insulin-mediated suppression of hepatic glucose production (HGP) (wat hyperinsulinemie en het dageraad fenomeen veroorzaakt), while muscle insulin resistance (MIR) is characterized by decreased insulin-mediated glucose disposal.

Helaas gaan de onderzoekers nog steeds uit van de Ancel Keys doctrine, maar verder is dit een heel interessant onderwerp. Iedereen zou onderzocht moeten worden of die LIR, MIR of beiden heeft en de behandeling zou daaraan moeten worden aangepast.

Bewerkt op 29 juni 2023 om 10:45
Avatar van smallie
8 juni 2023 om 22:22

bubbleblower, bedankt. weer wat bijgeleerd. ik kende het mechanisme van het dageraad fenomeen niet. ook interessant dus voor iedereen die met het dageraad fenomeen geconfronteerd wordt lijkt mij.

Avatar van smallie
24 juni 2023 om 13:00

hieronder in het nederlands

Diëten afgestemd op stofwisseling

Onlangs plaatste NRC Handelsblad een artikelover een recent onderzoek van Maastricht UMC+, Wageningen Universiteit en Radboudumc. [1] Dit onderzoek toonde aan dat een dieet dat is afgestemd op de individuele stofwisseling van de patiënt, positieve effecten heeft op de gezondheid. Zo’n dieet bleek zelfs meer effect te hebben op hart- en vaatgezondheid en bloedsuikerwaarden dan algemene voedingsadviezen. We geven je graag een samenvatting.

Het onderzoek werd eerder dit jaar gepubliceerd in Cell Metabolism. [2] De onderzochte groep bestond uit 242 deelnemers met overgewicht (een BMI van 25 of hoger), die na loting in twee groepen werden verdeeld. De studie richtte zich op gepersonaliseerde voeding, op basis van het stofwisselingsprofiel van de deelnemers. Gedurende twaalf weken kregen zij een dieet met verschillende verhoudingen in eiwitten, vezels en vetten. Hierbij kreeg de ene helft het ‘eiwitrijke dieet’, bestaande uit weinig vet en veel eiwit en vezels, terwijl de andere groep het ‘onverzadigd-vetdieet’ volgde, bestaande uit veel enkelvoudig onverzadigde vetten, zoals olijf- en zonnebloemolie, tapenade en olijven.

De onderzoekers zochten naar een aanknooppunt om insulineresistentie te behandelen, en dus werden de deelnemers gescreend door middel van een bloedsuikertest. Mensen met diabetes type 2 raken insulineresistent: hun lichaamscellen worden minder gevoelig voor insuline, het hormoon dat zorgt voor glucoseopname uit het bloed in de cellen. Een deel van de mensen heeft vooral insulineresistentie in spierweefsel, bij een ander deel zit het voornamelijk in de lever. Volgens hoogleraar humane biologie Ellen Blaak is een derde van de bevolking met overgewicht in die twee fenotypen in te delen: spier of lever. Met de bloedsuikertest werd de insuline- en glucoserespons van de deelnemers gemeten in de twee uur na het drinken van een suikerdrankje. Zo werd hun stofwisselingsprofiel of fenotype gekarakteriseerd. Gedurende het onderzoek werd de dagelijkse lichaamsbeweging bijgehouden, werden darmbacteriën in de ontlasting onderzocht en werd de hoeveelheid vet in de spieren en lever bekeken door middel van een MRI-scanner. Op deze manier werd de glucosetolerantie, insulinegevoeligheid, vetten en ontstekingen in de cellen nauwlettend in de gaten gehouden.

Uit de resultaten bleek dat de deelnemers met insulineresistentie in de spieren meer baat hadden bij het eiwit- en vezelrijke dieet, terwijl deelnemers met insulineresistentie in de lever meer gezondheidswinst behaalden met het dieet rijk aan onverzadigde vetten. Beide groepen vertoonden verbeteringen in insulinegevoeligheid, glucosetolerantie, bloedvetten en ontstekingsmarkers.

Het onderzoek benadrukt het belang van een gezonde levensstijl en gepersonaliseerde voeding. Hoewel de deelnemers in de beide groepen tijdens het onderzoek twee kilo afvielen, traden de gezondheidsverbeteringen op ongeacht het gewichtsverlies: ook deelnemers die geen gewicht verloren, ondervonden voordelen van het dieet dat bij hun stofwisselingsprofiel paste. Volgens Ellen Blaak moet de focus dan ook liggen op een gezonde levensstijl, in plaats van afvallen alleen. De bevindingen van het onderzoek tonen aan dat voeding een krachtig middel is voor het bevorderen van de gezondheid, zelfs zonder significant gewichtsverlies. De resultaten bieden perspectieven voor verdere gepersonaliseerde voedingspatronen, mogelijk gebaseerd op specifieke fenotypen zoals darmbacteriën.