Gedachten over je glucosewaarden zorgen voor stress

  • Gepubliceerd op: 7 augustus 2024
  • Categorie: Algemeen

Wat je zelf denkt en vindt van je glucosewaarden heeft veel invloed op de last van diabetes. Meer invloed dan de gemeten glucosewaarden zelf. Onderzoekers zagen dit bij mensen met diabetes type 1 en met diabetes type 2. De deelnemers aan het onderzoek droegen een flash glucosemeter (FGM), dit is een vorm van continue glucosemeter (CGM).  

Steeds meer mensen gebruiken een continue glucosemeter (CGM) of een flash glucosemeter (FGM). Je weet dan altijd precies je bloedglucosewaarde. Handig, maar wat doet dit met je? Onderzoekers in Duitsland wilden dit weten. Ze keken naar gedachten over je bloedglucose en diabetes distress. Dit Engelse woord betekent alle zorgen en frustraties rond leven met diabetes.  

Deelnemers met diabetes type 1 en type 2 

Bijna 400 volwassenen met diabetes type 1 of type 2 deden mee aan het onderzoek. Iedereen gebruikte in het onderzoek een flash glucosesensor. De onderzoekers verzamelden de gemeten glucosewaarden. Meer dan 2 weken lang beantwoordden de deelnemers elke dag vragen via een app op hun telefoon. Zoals: hoeveel dacht je vandaag aan diabetes? Hoeveel moeite had je met de behandeling?  

Gedachten meer invloed dan de glucosewaarden 

Wat iemand zelf denkt en vindt van de glucosewaarden heeft veel invloed op diabetes distress, zagen de onderzoekers. Meer invloed dan de gemeten glucosewaarden zelf. Alle deelnemers hadden veel negatieve gevoelens over hun bloedglucosewaarden. Ook als hun gemeten glucosewaarden best goed waren. Dit was hetzelfde voor mensen met diabetes type 1 en type 2.

Verschillende onderwerpen geven mensen stress 

De deelnemers hadden wel last van verschillende onderwerpen rondom hun bloedglucose. Zo hadden mensen met diabetes type 2 wat meer stress en zorgen over schommelingen in hun bloedglucose dan deelnemers met diabetes type 1. 

Stress door gedachten of door veel glucosewaarden zien 

De onderzoekers zagen ook grote verschillen tussen de soorten gedachten over glucosewaarden. Ze zagen 2 groepen: 

  • Mensen die vooral last hadden van hun algemene gedachten rondom hun bloedglucose. Bijvoorbeeld gedachten over wat de schommelingen in hun glucose kunnen doen, of hypo-angst. Deze mensen hadden vaak ook depressie-klachten. 
  • Mensen met stress die vooral komt doordat ze steeds hun glucosewaarden zagen. Ze hadden minder psychische klachten maar wel hogere glucosewaarden. De onderzoekers denken dat dit soms mensen zijn met hypo-angst. Ze 'zitten liever wat hoger’ om hypo's te voorkomen. Je hebt dan minder dagelijkse diabetes distress maar wel hogere waarden. 

Persoonlijke oorzaken diabetes distress  

Veel mensen kunnen door diabetes distress minder goed zorgen voor zichzelf en hun diabetes. De bloedglucose wordt dan hoger. Dit geeft nog meer zorgen en stress, wat de bloedglucose ook weer verhoogt. De problemen worden zo steeds groter. Waardoor heeft iemand precies diabetes distress? De onderzoekers vinden dat dit duidelijker moet worden in de spreekkamer van de dokter.

Goed om te weten over dit onderzoek 

Het onderzoek heeft nadelen. Het is bijvoorbeeld moeilijk om verschil te zien tussen zorgen over diabetes of over glucosewaarden. Ook is het niet makkelijk om hierbij oorzaken en gevolgen uit elkaar te houden. Verder keek dit onderzoek vooral naar glucosewaarden en diabetes distress. Maar er zijn meer oorzaken van diabetes distress. De onderzoekers hebben wel goed nagedacht over de nadelen. En het is goed dat hun onderzoek aandacht vraagt bij zorgverleners voor de dagelijkse last van diabetes.  

In Nederland meer aandacht voor diabetes distress 

Behiye Özcan is arts in het Erasmus MC in Rotterdam. Zij wil ook dat er meer aandacht komt voor diabetes distress. Bijvoorbeeld voor mensen met diabetes type 2. Zij won hiervoor Het Beste Diabetesidee, een prijs van het Diabetes Fonds. Hiermee maakt ze nu een folder en video over diabetes distress in verschillende talen. Ze geeft ook adviezen aan andere zorgverleners. Binnenkort zie je hier meer over op diabetes.nl. Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ben je als eerste op de hoogte! 

Wat is diabetes distress?

Diabetes kan je gespannen, boos en somber maken. Dit noemen we diabetes distress. Wat is diabetes distress en hoe ga je ermee om?

Bekijk het artikel

Mentale impact van een glucosesensor

Soms zijn de reacties op de sensor hier in de gesprekken nogal verschillend. Van het ervaren als een beschuldiging dat de bloedsuikerwaarde weer buiten de …

Bekijk het gesprek

Gesprekskaart Goed op weg met Diatech

Wil je meer weten over glucosesensoren en insulinepompen? Er is nu een online kaart met 9 onderwerpen over technologie. Je ziet er vragen en antwoorden. Deze kaart is ook handig voor een gesprek met je zorgverlener.

Bekijk het artikel