Kan een app koolhydraten inschatten met een foto van je maaltijd? (+ doe mee)

  • Gepubliceerd op: 2 december 2025
  • Categorie: Algemeen

Diabetes heeft invloed op elk deel van je leven. Dat merkt internist en onderzoeker prof. dr. Bastiaan de Galan iedere keer weer bij mensen met diabetes. Hij deed al veel onderzoek naar hypo's bij diabetes. En nu is hij bezig met een nieuw Europees onderzoek: MELISSA. De Galan: 'We testen of een app met een foto van een bord nasi kan bepalen hoeveel koolhydraten erin zitten.'

De Galan doet sinds 1998 onderzoek naar diabetes. Vooral naar hypo unawareness bij diabetes type 1. En hij was namens het Radboudumc coördinator bij het Europese onderzoek Hypo-RESOLVE. ‘In dit project onderzochten we hypo's vanuit meer vakgebieden. Diabetesonderzoekers, psychologen en economen werkten samen met nog heel veel andere mensen.’ 

Verrassende resultaten uit onderzoek naar hypo's 

Een onderdeel van dit project was Hypo-METRICS. De Galan: ‘Hierbij kregen 600 mensen 10 weken een glucosesensor. En ze kregen iedere dag vragenlijsten via een app. Hierin vulden ze bijvoorbeeld in of ze dachten dat ze hypo's hadden gehad of niet.’ Het onderzoek zorgde voor belangrijke nieuwe kennis. ‘De glucosesensor gaf ongeveer 2x zo vaak een hypo aan als mensen voelden. Maar mensen meldden ook hypo's die de glucosesensor niet had gemeten.’ 

Snelle daling glucosewaarde kan voelen als een hypo

Ook hoe snel glucosewaarden veranderen heeft invloed op wat mensen voelen. ‘Een snelle daling voelen mensen vaak beter dan een langzame daling’, legt De Galan uit. ‘En van een bloedglucose van 10 naar 5 in heel korte tijd kan misschien voelen als een hypo. Terwijl je dan nog geen hypo hebt.’

> Lees meer over de verrassende resultaten uit dit onderzoek naar hypo's

App die adviseert hoeveel insuline je nodig hebt 

Op dit moment is De Galan alweer bezig met een volgend project: MELISSA. In dit onderzoek kijken wetenschappers hoe het leven van mensen met diabetes beter kan worden door kunstmatige intelligentie (AI).  

‘Simpel gezegd: we testen een app die op 2 manieren kunstmatige intelligentie gebruikt’, legt De Galan uit. ‘De app schat eerst het aantal koolhydraten van een maaltijd door een foto van je eten. En daarna berekent de app hoeveel insuline je nodig hebt. Hierbij let de app ook op andere dingen, zoals je bloedglucose of hoe je normaal gesproken reageert op insuline.'

Hoe weet de app hoeveel koolhydraten een maaltijd heeft? 

Om de app goed te laten werken, moeten die genoeg maaltijden gezien hebben. De Galan: ‘Daarom testen mensen de app nu alvast met foto's. Zo ontstaat een soort digitale bibliotheek met maaltijden.’ 

De app moet inschatten hoeveel er precies op een bord ligt en welke ingrediënten erin zitten. En de app moet bruikbaar zijn voor verschillende soorten maaltijden. ‘Een foto met 3 losse dingen op een bord is best eenvoudig voor zo'n app. Maar bij macaroni, nasi of stamppot zit alles door elkaar. Dat moet het systeem leren kennen.’

Meedoen aan het MELISSA-project 

De wetenschappers zoeken deelnemers voor dit onderzoek. Dit gebeurt in 4 landen in Europa. De Galan: ‘In Nederland willen we 120 mensen laten meedoen. Het gaat om mensen die insuline spuiten met een pen. Met diabetes type 1 of type 2.’ 

De helft van de deelnemers gaat de app op hun telefoon gebruiken. Dit duurt 16 weken. De andere groep gebruikt de app niet. ‘Ook vragen we iedereen om dezelfde insuline te gebruiken: novorapid of tresiba. Als je deze insuline gebruikt, is dat makkelijk. Anders moet je overstappen’, vertelt De Galan. ‘Zo kunnen we de resultaten van beide onderzoeksgroepen goed vergelijken.’ 

Welk onderzoek naar diabetes is nog meer nodig? 

De Galan: ‘Dit onderzoek richt zich nu op mensen met diabetes die insuline spuiten. Maar uiteindelijk kan zo'n app ook heel bruikbaar zijn voor mensen met een pomp’. Verder wordt binnen het MELISSA-project ook onderzocht hoe kennis over gezondheid invloed heeft op hoe goed je je bloedglucose kunt regelen. ‘Technologie brengt heel veel, maar je moet er wel mee om kunnen gaan.’ 

Goede voorlichting is hierbij belangrijk. Net als genoeg aandacht voor dit soort onderwerpen in de spreekkamer bij je internist, diabetesverpleegkundige, huisarts of praktijkondersteuner. De Galan: ‘Je kan zoveel met alle technologie tegenwoordig. Maar er is nog steeds een grote groep die worstelt met hypo's of de alarmen van hun glucosesensor. Wat je voelt is dus ook heel belangrijk. Daar kunnen we nog meer onderzoek naar doen.’

> Lees meer over stress door diabetes.

Beeld: Prostock-studio, Shutterstock