Leefstijl en voeding

Eetpatroon veranderen, zo doe je dat

Bij diabetes moet je vaak je eetpatroon veranderen. Dat hoeft niet in een keer. Kleine stappen werken het beste. Bekijk hier hoe je dit aanpakt.

In het kort 

  • Bij diabetes moet je vaak anders gaan eten dan je gewend was. 
  • Het aanpassen van je eetpatroon gaat het beste in kleine stappen. 
  • In dit artikel vind je tips om je eetpatroon langzaam te veranderen. 
  • Overleg met je arts of diëtist als je toch je eetpatroon ineens flink wilt veranderen. 
  • Een grote verandering in eten heeft bijna altijd invloed op je medicijnen.

Eetpatroon aanpassen: hoe pak je het aan? 

Heb je net gehoord dat je diabetes type 1 of 2 hebt? Dan wordt het belangrijk om veel bezig te zijn met je eten. Je ontdekt hoe je bloedglucose reageert op allerlei soorten voedsel. Het is een hele klus om je eetpatroon aan te passen. Hoe doe je dat op een goede manier?

Doe het in kleine stappen 

In één keer alles helemaal anders doen met je eten? Dat werkt helaas vaak niet. Telkens een kleine aanpassing in je eten werkt veel beter, omdat je dat goed vol kunt houden. Bijvoorbeeld: de suiker in je koffie of thee vervangen door zoetstof. Ben je daaraan gewend, neem dan een volgende stap.

Bij diabetes is een gezonde leefstijl heel belangrijk. Gezond eten en drinken helpt bij een gezonde leefstijl.

Wat er niet is, kun je niet eten 

Als er geen snoep of snacks in huis zijn, kun je ze ook niet eten. Hoe minder je in huis hebt, hoe makkelijker het is. Je behoefte aan zoet wordt dan vanzelf minder. Heb je wel lekkers in huis, zorg er dan voor dat je het niet ziet liggen. Zo denk je er niet meteen aan en maak je het jezelf gemakkelijker.

Boodschappen: werk met een lijstje 

Maak een boodschappenlijstje voordat je naar de winkel gaat. Dan heb je al een keuze gemaakt en koop je minder snel iets extra's. Het werkt ook goed om met een volle maag boodschappen te doen. Dan lukt het vaak beter om lekkere dingen te laten liggen.

Eet met aandacht 

Het helpt om te eten met alle aandacht voor wat je proeft en wat er op je bord ligt. Dan geniet je meer en je zit sneller vol. Waarom? Je maag weet na ongeveer 20 minuten of hij vol zit. Je kunt eten terwijl je iets anders doet, bijvoorbeeld tv kijken of online bezig zijn. Maar dan is je eten vaak snel op. Je maag voelt nog niet of hij al vol zit, dus je schept sneller nog eens op.

Kies voor een kleiner bord 

Het is bekend dat veel mensen hun bord willen leegeten. Ook als ze al vol zitten. Dus hoe groter je bord, hoe meer je eet. Als je een kleiner bord vol schept, lijkt het meer. Je hebt ook eerder het gevoel dat je genoeg hebt gehad. 

Zoek steun bij anderen 

Het kan helpen om aan vrienden, familie en collega’s te vertellen waar je mee bezig bent. Ze kunnen jou dan steunen wanneer je dat nodig hebt.

Overleg met je zorgverlener 

Een diëtist kan je nog veel meer tips geven om je eetpatroon aan te passen. Denk je erover om wel in één keer je manier van eten flink te veranderen? Het is belangrijk om dit te overleggen met je arts of diëtist voordat je begint. Want ineens heel anders gaan eten heeft bijna altijd invloed op hoeveel medicijnen je nodig hebt.

Wees blij met elke verandering 

Voel je niet wanhopig als het soms niet lukt om het vol te houden. Morgen is een nieuwe dag en een nieuwe kans. Je eetpatroon veranderen is niet eenvoudig. Dat gaat stap voor stap en dag voor dag. 

Voeding

Voeding heeft grote invloed op je bloedsuikerspiegel. Gezonde voeding kan je bloedsuikerwaarden meer in evenwicht houden. Hoe maken anderen hun keuzes in eten en drinken? Bekijk de ervaringen en tips in deze groep.

Bekijk de gespreksgroep

Artikel met medewerking van:

  • Nederlandse Vereniging van Diëtisten

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 12 mei 2023

Lees meer over Gezond eten

Volgend artikel