Vakantie: alles is net even anders

24 september 2023 4 waarderingen 1 reactie

Inmiddels is het alweer achter de rug, maar dit jaar hebben we de eerste zomervakantie met diabetes meegemaakt. En dat is toch net even anders. Om te beginnen: we moesten ineens veel meer spullen meenemen: een koeltas voor de insuline, extra sensoren, infuussets, insuline, extra pomp, en natuurlijk de backupspullen om handmatig te kunnen prikken. Niet zo’n punt uiteindelijk, maar wel weer even plannen en nadenken. En dat waren we niet meer gewend sinds de tijden van de luiertas.

Daarnaast hebben we ontdekt dat andere temperaturen, andere gewoontes en ander eten ook mijn zoons diabetes behoorlijk kunnen beïnvloeden. In de eerste week, in Frankrijk, verdubbelde zijn insulinegebruik en hebben we zijn instellingen behoorlijk moeten aanpassen. Daarna in Spanje zakte het weer terug, maar bleef hij meer insuline nodig hebben. Wij verdenken de Franse croissants, overigens. Maar wat wil je ook: laat ze 10 minuten in het papieren zakje van de bakker zitten, en het zakje is doorweekt van het vet. Tel daar de koolhydraten bij op en je hebt een soort mini-pizza te pakken.

Hij had voor het eerst ook vaker last van occlusies, vast vooral omdat hij veel meer insuline spoot per keer. De Ypsopump vindt dan vrij snel dat er iets aan de hand is. Even wachten en iets minder bolussen lost het doorgaans op. En anders is een infuus ook weer zo vervangen.

Gelukkig was dit allemaal nog steeds een bijzaak van de vakantie. Het overgrote deel van de tijd was het gewoon een vakantie zoals normaal. Maar ja, we moeten wel opletten dat we altijd diabetes-spullen bij ons hebben. Er kan tenslotte altijd wat gebeuren: sensor in storing, occlusie, probleem met de pomp... de technologie hapert af en toe. Maar goed, zolang we de vereiste spullen bij ons hebben, is er niet zo veel aan de hand. Een handig artikel met tips over diabetes op reis vind je trouwens hier: https://www.gezondermeer.nl/de-beste-diabetes-hulpmiddelen-tips-voor-thuis-en-op-reis/

We zijn nu al weer een paar weken in Nederland en zijn insulinegebruik is weer ongeveer wat het voor de vakantie was, al zijn z’n instellingen nog steeds wat agressiever dan voorheen. Iets minder koolhydraten per eenheid insuline, dus. Dat kan natuurlijk ook gewoon komen omdat zijn lichaam in de groei is, of omdat de honeymoonperiode is afgelopen.

Al met al een fijne eerste vakantie met diabetes. Maar het blijft opletten met Franse croissants!

1 reactie

26 september 2023 om 20:21

Hoi Schippie, ja ik herken het hoor 😃

Vakantie is superfijn maar diabetisch technisch niet altijd ideaal. Inderdaad gaat alles anders met de nodige problemen.

Leuk dat je je verhaal hebt gedeeld en ik hoop dat jullie allemaal hebben kunnen genieten van een heerlijke vakantie inclusief croissants 😀

Avatar van SchippieSchippie

Ouder van kind met diabetes

Diabetes type 1

Blogt sinds juni 2023

Help, mijn kind heeft diabetes

9 volgers

10 blogberichten

Volgende blogpost

Terug naar blog