Diabetes type 2

Behandeling van diabetes type 2

Welke behandelingen zijn er bij diabetes type 2? Een gezonde leefstijl werkt vaak goed. Als dit niet helpt, zijn er medicijnen of insuline. Bekijk hier meer.

In het kort   

  • De behandeling bij diabetes type 2 hangt voor een groot deel af van jouw lichaam en situatie.
  • Je leefstijl aanpassen kan al veel helpen. 
  • Werkt een gezonde leefstijl niet? Er zijn pillen die de bloedglucose verlagen.
  • Soms gebruik je ook insuline. Je geeft jezelf dan regelmatig insuline met een spuit.
  • Bij diabetes type 2 heb je soms kans op een hypo, een te lage bloedglucose. Bijvoorbeeld als je insuline gebruikt. 

Een gezonde leefstijl bij diabetes type 2

Er zijn verschillende behandelingen bij diabetes type 2. Het is belangrijk dat een te hoge bloedsuiker lager wordt. Je hebt dan minder risico op andere lichamelijke problemen. Het kan veel helpen als je je leefstijl aanpast. Want gezond leven heeft grote positieve invloed op je bloedglucosewaarde, en op je cholesterol (= een vet in je bloed) en je bloeddruk. Het helpt je ook als je pillen of insuline gebruikt.

Hoe wordt diabetes type 2 behandeld?

Welke behandelingen zijn er bij diabetes type 2? Een gezonde leefstijl werkt vaak goed. Als dit niet helpt, zijn er medicijnen of insuline. Bekijk hier meer.

Bekijk de video op https://api.diabetes.nl/oembed?url=https%3A%2F%2Fvimeo.com%2F838595006%3Fshare%3Dcopy&signature=355168980dd748fb33009908af2d0e8a1ffd75e385582c38f2309fd9450e1757

Leefstijl aanpassen 

Je krijgt bij diabetes type 2 altijd eerst adviezen om gezond te leven. Dit helpt vaak veel bij de behandeling. Je houdt de bloedglucose dan beter binnen gezonde waarden. Je hebt soms minder medicijnen nodig. Of je gebruikt helemaal geen medicijnen meer. Dit laatste noemen we diabetes type 2 omkeren. Gezond leven is ook goed voor je gewicht en je hart en bloedvaten. En je voelt je fitter. > Bekijk meer over gezond leven met diabetes type 2.

Medicijnen die de bloedglucose verlagen

Maar soms helpt een gezonde leefstijl niet. Dan zijn er verschillende soorten medicijnen die de bloedglucose verlagen. Je gebruikt soms een combinatie van deze medicijnen. De medicijnen bij diabetes type 2 zijn meestal pillen. Er zijn ook medicijnen die je zelf spuit, dus met een prik. De medicijnen hebben soms bijwerkingen. Deze bijwerkingen kunnen vervelend zijn. Sommige medicijnen maken de kans groter dat je een hypo krijgt, dus een te lage bloedglucose. > Bekijk meer over medicijnen bij diabetes type 2.

Insuline spuiten 

Medicijnen werken na een tijdje soms niet meer genoeg. De bloedglucose blijft dan toch te hoog. Je hebt dan insuline nodig. Dit noemen we toevoegen van insuline. Insuline verlaagt de bloedglucose. Je geeft jezelf insuline met een spuit. Deze spuit heet een insulinepen. Is je bloedglucosewaarde veel te hoog bij de diagnose, dus het moment dat de diabetes is ontdekt? Je begint dan soms al sneller met insuline. Dit heeft soms ook te maken met verschillen tussen mensen met diabetes type 2. > Bekijk meer over insuline bij diabetes type 2.

Lage bloedglucose 

Sommige mensen met diabetes type 2 hebben meer kans op een te lage bloedglucose. Dit noemen we een hypo. Is de hypo ernstig? Dan is soms glucagon nodig. Glucagon verhoogt de bloedglucose. Een ernstige hypo komt weinig voor bij diabetes type 2. > Bekijk meer over glucagon bij een hypo.

Maagverkleining alleen als uitzondering

Een maagverkleining zorgt dat iemand veel gewicht verliest. De bloedglucose is na de operatie meestal snel lager, of zelfs weer normaal. Artsen in Nederland doen niet zomaar een maagverkleining. Eerst moet duidelijk zijn dat niets anders helpt om het gewicht en de bloedglucose te verlagen. Het is namelijk een grote operatie met risico’s voor de gezondheid. Artsen doen een maagverkleining bij diabetes type 2 alleen als iemand veel te zwaar is, en de operatie belangrijk is voor de gezondheid.

Aanvullende (complementaire) en alternatieve behandelingen 

Hoe ga je om met andere adviezen over de behandeling van diabetes, bijvoorbeeld op internet? Behandelingen die je doet tegelijk met je gewone behandeling heten aanvullende of complementaire behandelingen. Behandelingen die je doet in plaats van je gewone behandeling heten alternatief. Gezondheidsorganisaties adviseren om alleen te kiezen voor aanvullende behandeling, dus een behandeling die je tegelijk met je gewone behandeling doet. Ze adviseren dat je niet zomaar stopt met je medicijnen of insuline. Bespreek deze behandelingen met je diabetesteam. Zij kunnen er dan ook rekening mee houden.  > Bekijk het advies van de gezondheidsorganisaties.

Of de diabetes niet behandelen? 

Sommige mensen willen liever geen behandeling. Ze hebben bijvoorbeeld weinig klachten. Of ze veranderen liever niets in hun leven. Sommige mensen leven al gezond als ze diabetes type 2 krijgen. Ze nemen niet graag medicijnen of ze vinden de bijwerkingen vervelend. Als je niets doet aan de hoge bloedglucose wordt je diabetes waarschijnlijk erger. Je hebt dan meer kans op andere aandoeningen bij diabetes. Weet je niet precies wat je wilt, of heb je vragen over de behandeling? Praat hierover met iemand van je diabetesteam. 

Artikel met medewerking van:

  • dr. Fred Storms - internist-diabetoloog

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 24 maart 2023

Lees meer over Behandeling van diabetes type 2

Volgend artikel