Behandeling

Wat is de behandeling van prediabetes?

Heb je prediabetes, dus een groot risico op diabetes type 2? Je krijgt dan vooral advies over een gezonde leefstijl. Je krijgt soms ook pillen voor je bloeddruk en cholesterol.  

In het kort   

  • Het is bij prediabetes goed om iets te doen tegen je hoge bloedsuiker (bloedglucose).
  • Je kans op diabetes type 2 is dan meer dan de helft kleiner.
  • De huisarts geeft vooral advies over leefstijl, dus gezond leven.
  • Je krijgt meestal geen pillen voor je bloedglucose.
  • Gezond leven helpt vaak goed tegen prediabetes. 

Behandeling is voor iedereen goed  

Is je bloedglucose iets hoger dan normaal? Dit heet ook wel prediabetes, dan heb je een groot risico op diabetes type 2. Bij veel mensen wordt prediabetes na een paar jaar diabetes type 2. Maar dit gebeurt niet altijd. Er zijn ook mensen met prediabetes die nooit diabetes type 2 krijgen. Wie krijgt wel of niet diabetes type 2? Dit is niet te voorspellen. Het is daarom goed om prediabetes toch bij iedereen te behandelen. Het is ook bij iedereen beter voor de gezondheid. 

Weer gevoeliger voor insuline 

De behandeling van prediabetes betekent: zorgen dat de bloedglucose weer normaal wordt, zodat je geen prediabetes meer hebt. Je maakt je lichaam weer gevoeliger voor insuline. Je lichaam haalt dan weer beter glucose uit het bloed. Dit lukt vooral door gezond te leven. Het is altijd goed als de bloedglucose weer lager wordt bij prediabetes. Dus ook als de bloedglucose maar een beetje hoger is dan normaal. Het is beter voor je hart en bloedvaten. 

Behandeling is vooral een gezonde leefstijl  

Heb je prediabetes, dus is je bloedglucose iets te hoog? De huisarts geeft je dan het advies om gezond te leven. Je bloedglucose wordt hierdoor weer lager en je verliest gewicht. Je voelt je fitter en je hele lichaam is gezonder. De kans dat je diabetes type 2 krijgt, is meer dan de helft kleiner. > Bekijk wat je zelf kunt doen, en de cursussen voor gezond leven

Geen aparte behandeling bij de dokter 

In Nederland zijn er geen aparte regels voor de behandeling van prediabetes. Dit komt omdat prediabetes geen ziekte is. Het is vooral de naam voor een hoog risico op diabetes type 2. Onderzoekers ontdekken wel steeds meer over wat prediabetes doet in het lichaam. Ze willen graag officiële regels voor de behandeling van prediabetes. Met bijvoorbeeld duidelijke afspraken over controles en meer aandacht voor de bloedglucose.  

In Nederland geen metformine bij prediabetes 

Mensen met diabetes type 2 krijgen vaak pillen die de bloedglucose verlagen. Bijvoorbeeld het medicijn metformine. In het buitenland geven artsen dit medicijn metformine soms ook aan mensen met prediabetes. Bijvoorbeeld als deze mensen veel te zwaar zijn. Of als vrouwen met prediabetes eerder zwangerschapsdiabetes hebben gehad. In Nederland geven artsen meestal geen metformine bij prediabetes. Onderzoek laat trouwens zien dat een gezonde leefstijl vaak beter werkt dan metformine.  

Behandeling voor bloeddruk, cholesterol en gewicht 

Veel mensen met prediabetes hebben medicijnen nodig tegen hoge bloeddruk en te hoog cholesterol, dit is een vet in je bloed. Sommige mensen krijgen ook medicijnen die helpen om gewicht te verliezen. Al deze medicijnen zijn geen aparte behandeling voor prediabetes. Maar ze helpen je gezondheid wel vooruit bij prediabetes. Je voelt je beter. Je maakt dan ook makkelijker gezonde keuzes voor je leefstijl. Hierdoor wordt ook je bloedglucose eerder weer normaal.  

Artikel met medewerking van:

  • prof. dr. Martijn Brouwers - internist-diabetoloog, Maastricht UMC+

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 4 mei 2023

Lees meer over Behandeling van prediabetes

Volgend artikel