Diabetes type 2

Semaglutide (Ozempic): wie heeft er recht op?

Semaglutide is een medicijn voor mensen met diabetes type 2. Bekende merken zijn Ozempic en Rybelsus. Sommige mensen zonder diabetes krijgen Ozempic om af te vallen. Maar er is niet genoeg voor iedereen. Wie heeft er nu recht op dit medicijn?

In het kort

  • Ozempic en Rybelsus zijn medicijnen voor mensen met diabetes type 2. De naam van de stof is semaglutide.
  • Mensen zonder diabetes krijgen van hun zorgverlener soms ook een recept voor semaglutide, om af te vallen. 
  • Semaglutide kan schadelijk zijn voor mensen zonder diabetes.
  • Er is niet genoeg semaglutide voor iedereen. Vooral de soort die je spuit, zoals Ozempic. Daarom is er veel discussie over: voor wie is het echt bedoeld?
Man met het medicijn Semaglutide in handen

Wat is Ozempic?

Ozempic is een medicijn voor mensen met diabetes type 2. Het verlaagt je bloedsuiker, dus de bloedglucose. De naam Ozempic komt van de fabrikant. Het stofje dat werkt in je lichaam is semaglutide. Ander medicijnen met semaglutide heten Rybelsus em Wegovy. Deze medicijnen werken dus hetzelfde. Ze kunnen allebei vervelende bijwerkingen hebben, zoals buikpijn, diarree en overgeven (spugen). Mensen verliezen vaak ook gewicht. Ozempic en Wegovy zijn injecties, Rybelsus is een pil.

Niet genoeg voor iedereen

Ozempic is bedoeld voor mensen met diabetes type 2. Maar ook steeds meer mensen zonder diabetes krijgen dit medicijn om gewicht te verliezen. De fabrikant kan nu niet genoeg Ozempic maken voor iedereen. Dit is vervelend voor mensen met diabetes type 2 die dit medicijn nodig hebben voor hun behandeling. Ze vinden het niet eerlijk dat mensen zonder diabetes ook een recept krijgen voor Ozempic. Er is ook te weinig van andere medicijnen die hetzelfde doen als Ozempic, zoals Victoza.

Is Ozempic gevaarlijk als je geen diabetes hebt?

Voor mensen zonder diabetes kan semaglutide schadelijk zijn voor de gezondheid. Je kunt bijvoorbeeld heftige problemen krijgen met je maag en darmen. Zelf online semaglutide kopen is niet verstandig. Ook zijn deze middelen vaak nep. Er kunnen andere stofjes in zitten, zoals insuline. Dit is gevaarlijk. Je hebt bij semaglutide altijd begeleiding nodig van een zorgverlener.

Middelen die hetzelfde werken als semaglutide

Semaglutide hoort bij een groep medicijnen met de naam GLP1-agonisten. Deze medicijnen doen in je lichaam hetzelfde als een hormoon in je darmen. Dit hormoon heet GLP1 en het heeft invloed op je bloedsuiker. Semaglutide (Ozempic, Wegovy en Rybelsus) is niet de enige GLP1-agonist. Andere zijn bijvoorbeeld liraglutide (merknamen Saxenda en Victoza), dulaglutide (merknaam Trulicity) en exenatide (merknamen Bydureon en Byetta). Er is vooral te weinig van de middelen die je injecteert. Dat zijn ze bijna allemaal.

Artikel met medewerking van:

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 29 april 2024

Lees meer over Behandeling van diabetes type 2

Volgend artikel