Diabetes type 2

Soorten insuline bij diabetes type 2

Heb je diabetes type 2? Dan spuit je misschien insuline. Er bestaan verschillende soorten. Welke heb je nodig?

In het kort

 • Alle soorten insuline verlagen de bloedsuiker. Iedere soort doet dit met een andere snelheid.
 • Er bestaan verschillende soorten en merken insuline. Bijvoorbeeld middellang werkende insuline en langwerkende insuline.
 • Welke soort insuline werkt het beste? Dat is verschillend voor ieder lichaam. 

Insuline bij diabetes type 2 

Bij diabetes type 2 maakt je lichaam niet genoeg insuline. Je bloedglucose is hoger dan normaal. Het is belangrijk om je bloedsuiker in evenwicht te houden. Je kan je leefstijl aanpassen of medicijnen slikken. Soms moet je ook insuline spuiten. Er bestaan verschillende soorten insuline. Alle soorten verlagen de bloedsuiker. Maar iedere soort doet dit met een andere snelheid.

Welke soorten insuline? 

Er bestaan veel soorten en merken insuline. Bij diabetes type 2 gebruik je een van deze soorten: 

 • Kortwerkende insuline. Dit noemen we ook regular insuline. Je gebruikt het 15 tot 30 minuten voordat je eet of drinkt. Deze insuline werkt 6 tot 8 uur in het lichaam. Bij deze groep horen insuline lispro, aspart en glulisine.
 • Middellang werkende insuline. Dit noemen we ook matig langzaam opgenomen insuline. Het wordt vaak 's avonds laat gebruikt. Zo blijft de bloedglucose in evenwicht terwijl je slaapt. De insuline werkt langzaam. Na 4 tot 8 uur merk je het grootste effect. Daarna werkt de insuline nog een paar uur. Bij deze groep hoort bijvoorbeeld insulatard.
 • Langwerkende insuline. Dit noemen we ook zeer langzaam opgenomen insuline. Je gebruikt deze insuline vaak 1x op een dag. De insuline werkt ook ongeveer 1 dag. Bij deze groep horen de soorten insuline glargine, degludec en detemir.
 • Mix-insulines. Dit is een combinatie van verschillende soorten insuline. Je gebruikt ze meestal 2x op een dag. In de ochtend voor het ontbijt en 's avonds voor je avondeten. Het effect wisselt voor combinaties van insulines. 

Hoe vaak spuit je insuline? 

Hoe vaak je insuline spuit op een dag is voor iedereen verschillend. Samen met je dokter overleg je wat het beste bij jou past. 

 • 1x op een dag. Je gebruikt dan meestal middellange of langwerkende insuline naast tabletten. Je spuit de insuline voordat je gaat slapen. Gebruik je net insuline? Dan is 1x op een dag spuiten vaak genoeg.
 • 2x op een dag. Je gebruikt dan meestal mix-insulines naast tabletten. Je spuit 1x in de ochtend en 1x in de avond. Dit kan nodig zijn als 1x op een dag spuiten niet genoeg is.
 • 4x op een dag. Je gebruikt dan meestal 3x kortwerkende insuline voor de maaltijd. En 1x langwerkende insuline voordat je gaat slapen. Heb je een onregelmatig en actief leven? Dan past dit waarschijnlijk het beste bij jou. Je kan je insuline goed aanpassen aan wat je doet op een dag. 

Biosimilar insuline 

Maakt een bedrijf een soort insuline? Dan mogen andere bedrijven dit niet gelijk namaken. Dat noemen we patent. Na een aantal jaar geldt dit patent niet meer. Dan mag een bedrijf de insuline namaken. Is een insuline nagemaakt? Dat heet biosimilar insuline. De insuline werkt ongeveer hetzelfde als het origineel. En het is veilig om te gebruiken. Biosimilar insuline is vaak goedkoper. Dat komt omdat het sneller gemaakt kan worden. De soort insuline hoeft niet meer helemaal bedacht te worden.

Artikel met medewerking van:

 • dr. Fred Storms - internist-diabetoloog

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 24 maart 2023

Lees meer over Behandeling van diabetes type 2

Volgend artikel