Dagelijks leven

Werk en diabetes

Je diabetes gaat overal met je mee. Ook naar je werk. Dat hoeft geen probleem te zijn. Krijg je de ruimte en tijd van je werkgever en van je collega's?  

In het kort

  • Je bepaalt zelf of je over je diabetes vertelt op je werk.
  • Als je werkgever en collega's het weten, is er vaak meer begrip.
  • Er zijn voor werkgevers verschillende manieren om je te ondersteunen.
  • Hoe beter jij je voelt, hoe beter dat voor jou en je werkgever is.
  • De bedrijfsarts kan helpen met advies. Ook zonder dat je werkgever er van hoeft te weten.

Werk en diabetes 

Als het goed gaat met jou en je diabetes, dan heb je er ook minder last van tijdens je werk. Je kunt er dan voor kiezen er niet over te praten. Moet je regelmatig meten en insuline toedienen? Dan is het vaak fijn dat je werkgever en collega's weten wat je doet. Steun kan ook voor minder stress op je werk zorgen. 

Ik vertel er niet over 

Op je werk hoef je niet te vertellen dat je diabetes hebt. Behalve als je in een beroep werkt waarbij een hypo of hyper jou of je collega's in gevaar kan brengen. Dan ben je verplicht om het aan je werkgever te vertellen. Heeft je diabetes gedurende de dag weinig invloed op je? Dan hoeft je werkgever er niet van te weten.

Op mijn werk weten ze dat ik diabetes heb 

Normaal gesproken kun je gewoon vertellen dat je diabetes hebt. Je werkgever kan dan ook zorgen dat je werksituatie zo veilig en gezond mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan flexibele werktijden en meer pauzes. Ook kan het zijn dat het nauwelijks invloed heeft op je dag en dit niet nodig is. 

Wat kan de bedrijfsarts doen? 

De bedrijfsarts is er niet alleen voor je als je je ziekmeldt. De bedrijfsarts kan je ook helpen met advies om te voorkomen dat je ziekgemeld moet worden. Je kunt samen kijken naar oplossingen of manieren om stress over je diabetes te verlagen. Je kunt je bedrijfsarts ook spreken zonder dat je werkgever dat weet.  

Welke invloed heeft diabetestechnologie op je leven?

Wat doet diabetestechnologie met je leven? Gebruikers van een glucosesensor of insulinepomp gaven hun mening. Bekijk de voordelen en nadelen van technologie.

Bekijk het artikel

Artikel met medewerking van:

  • Bert van Dam - adviseur re-integratie en loopbaanbegeleiding

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 20 februari 2023

Lees meer over Werken met diabetes

Volgend artikel