Dagelijks leven

Een eigen bedrijf met diabetes

Je kunt zelfstandig ondernemer worden met diabetes. Net als alle andere ondernemers moet je vooraf de risico's inschatten. Denk goed na over mogelijke complicaties van je diabetes.

In het kort

  • Ondernemer worden, dat kan ook met diabetes. 
  • Beoordeel uitgebreid alle risico's voor je start. 
  • Zorg voor een oplossing als je ziek wordt of arbeidsongeschikt. 
  • Denk aan een verzekering van je inkomen. Zodat ook als je ziek wordt je zeker bent van een basisinkomen.

Kun je zzp’er worden of een onderneming starten met diabetes?

Je kunt zelfstandig ondernemer worden met diabetes. Net als alle andere ondernemers moet je vooraf de risico's inschatten. Denk na over mogelijke complicaties van je diabetes. Zorg voor een oplossing als je ziek wordt of niet meer kunt werken. Wees voorbereid op de uitdagingen van eigen ondernemer zijn. En hoe dat invloed kan hebben op je diabetes.

Eigen baas en eigen tijd indelen 

Een voordeel van een eigen bedrijf is dat je eigen baas bent. Heb je een nacht last gehad van hypo-alarmen dan kun je makkelijker kiezen voor jezelf op de dag erna. Lukt het jezelf om je grenzen te bewaken, dan kan een eigen onderneming juist goed werken in combinatie met diabetes. Je hebt meer invloed op je eigen planning, stress en dagindeling.  

Zorg ook voor een goed inkomen als je ziek wordt 

Het kan iedereen overkomen, langdurig ziek zijn of zelfs arbeidsongeschikt worden. Met diabetes loop je misschien nog iets meer risico. Je ontvangt als ondernemer geen uitkering van de overheid. Je moet je dus zelf verzekeren met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dat is niet eenvoudig als je diabetes hebt. 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten 


Het is met diabetes niet eenvoudig een arbeidsongeschiktheidsverzekering te vinden die ook nog betaalbaar is. Niet alle verzekeraars bieden de verzekering aan voor mensen met een chronische ziekte. Als ze het wel aanbieden, moet je een uitgebreide medische keuring ondergaan. En de premies zijn hoger dan normaal. Lees meer over de actuele situatie op de website van Diabetesvereniging Nederland. 

Ander manieren om jezelf van een inkomen te verzekeren 

Ook zijn er tegenwoordig andere manieren om jezelf van een inkomen te verzekeren als je ziek wordt of niet meer kunt werken. Zo is er het Broodfonds of een vrijwillige verzekering bij het UWV en mogelijkheden met je pensioenfonds. Lees de actuele mogelijkheden op de website van Diabetesvereniging Nederland. 

Artikel met medewerking van:

  • Bert van Dam - adviseur re-integratie en loopbaanbegeleiding

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 23 februari 2023

Lees meer over Werken met diabetes

Volgend artikel