Dagelijks leven

Solliciteren en diabetes

Je gaat solliciteren, misschien wel op je droombaan. Vertel je over je diabetes? Moet je het eigenlijk vertellen? En als je het wilt vertellen, wanneer doe je dat dan?

In het kort

  • Solliciteren met diabetes kan prima.
  • Meestal hoef je niet te vertellen dat je diabetes hebt.
  • Soms is het juist fijn om te vertellen over je diabetes. Het kan onzekerheid voorkomen. 
  • Voor sommige beroepen is het verplicht om te vertellen dat je diabetes hebt.
  • Soms is een keuring nodig voordat je de baan krijgt.

Solliciteren is spannend

Solliciteren is voor de meeste mensen spannend. Als je diabetes hebt, dan komt daar misschien meer spanning bij. Het is verstandig om alvast voor je eerste gesprek na te denken of je wilt vertellen dat je diabetes hebt. Denk er ook over na hoe je het dan wilt vertellen. Voorbereiding kan veel spanning voorkomen. Het is verstandig om vooraf nog een keer je glucosewaarden te controleren. Bedenk ook of je de alarmen van je sensor uit wilt zetten tijdens het gesprek.

Wanneer is vertellen over diabetes prettig? 

Er zijn vragen waar je misschien moeilijk op kunt antwoorden zonder te vertellen over je diabetes. Ook zijn er functies die moeilijker kunnen zijn met diabetes, zoals bijvoorbeeld werk in ploegendiensten. Het kan je minder onzeker maken als je manager of collega's weten dat je diabetes hebt. 

Op je smartphone of reader lees je de resultaten van de metingen van je glucosesensor af.

Moet je vertellen over je diabetes? 

In een sollicitatiegesprek hoef je niets over je gezondheid te vertellen. Er mag ook geen vraag over je gezondheid gesteld worden. Soms is het wel verplicht om te vertellen dat je diabetes hebt. Bijvoorbeeld als dit in de functie waarop je solliciteert voor onveilige of gevaarlijke situaties kan zorgen. 

Verplicht over je diabetes vertellen 

Er zijn beroepen waarvoor je medisch geschikt moet zijn. Met een medische keuring of een aanstellingskeuring wordt gekeken of je dat bent. Je zult voor deze beroepen dus direct over je diabetes moeten vertellen. Dat wil niet zeggen dat je niet aangenomen wordt. Diabetes is goed te combineren met de meeste beroepen.  

Artikel met medewerking van:

  • Bert van Dam - adviseur re-integratie en loopbaanbegeleiding

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 20 februari 2023

Lees meer over Werken met diabetes

Volgend artikel