Dagelijks leven

Verzekeren en juridische hulp

Loop je door je diabetes meer kans op arbeidsongeschiktheid of problemen op je werk? Dan is het soms verstandig om je extra te verzekeren.

In het kort  

  • Denk na of je een extra verzekering moet of wilt afsluiten, bijvoorbeeld een rechtsbijstandsverzekering of inkomensverzekering. 
  • Een rechtsbijstandsverzekering betaalt juridisch advies of een advocaat voor je als dat nodig is. 
  • Bij arbeidsongeschiktheid krijg je de WIA- of WW-uitkering. Een extra inkomensverzekering kan dit aanvullen. 
  • Zelfstandig ondernemers en ZZP'ers krijgen geen WIA-uitkering. Zij moeten bij arbeidsongeschiktheid zelf voor hun inkomen zorgen. 
  • Zelfstandig ondernemers en ZZP'ers kunnen een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten.

Heb ik als werknemer een rechtsbijstandsverzekering nodig? 

Een rechtsbijstandsverzekering is niet verplicht. Maar het is wel handig. Heb je een rechtsbijstandsverzekering met dekking voor je werk erin? Dan krijg je hulp van een advocaat als je een probleem hebt met je werkgever. Vaak is het te laat als je een verzekering afsluit als het probleem er al is. Dan kun je de verzekering voor dat probleem niet meer gebruiken. 

Heb ik als ondernemer of ZZP'er een rechtsbijstandsverzekering nodig? 

Voor zelfstandig ondernemers en ZZP’ers is het afsluiten van een uitgebreide rechtsbijstandsverzekering niet verplicht. Het is wel heel erg verstandig. De verzekering helpt je met de betaling van juridisch advies of een advocaat. Bijvoorbeeld bij problemen die ontstaan door je bedrijf.  

Wat is een WIA-inkomen? 

Ben je langer dan 2 jaar ziek, dan word je gedeeltelijk of volledig arbeidsongeschikt verklaard. Je krijgt je inkomen daarna vanuit de WIA- of WW-uitkering betaald. Dit geldt alleen voor werknemers, niet voor ZZP'ers en ondernemers. Krijg je een WIA-uitkering dan krijg je een maximaal bedrag per maand. Dit bedrag is wettelijk vastgelegd. Dit is niet even hoog als het bedrag dat je elke maand als loon kreeg. Na 2 jaar WIA-uitkering wordt je situatie opnieuw bekeken. 

Wat is een inkomensverzekering? 

Wil je zeker weten dat je bij arbeidsongeschiktheid ongeveer hetzelfde inkomen houdt? Sluit dan een inkomensverzekering af. Die vult de WIA-uitkering aan. Het is afhankelijk van de inkomensverzekering en de voorwaarden hoeveel je elke maand ontvangt. 

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering? 

ZZP'ers en zelfstandig ondernemers hebben geen recht op een WIA-uitkering. Dat betekent dat ze zelf voor een inkomen moeten zorgen als ze arbeidsongeschikt raken. Ze kunnen daarvoor een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Deze zijn duur en met diabetes betaal je extra premie. Denk hier over na voordat je zelfstandig ondernemer wordt.  

Artikel met medewerking van:

  • Bert van Dam - adviseur re-integratie en loopbaanbegeleiding

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 23 februari 2023