Dagelijks leven

Vliegen met diabetes

Een zakenreis, vakantie, wereldreis of lang weekend weg? Als je gaat vliegen met diabetes is een goede voorbereiding belangrijk. Hoe bereid je je goed voor? Bekijk het hier.

In het kort 

  • Vliegen met diabetes is geen probleem. Bereid je reis goed voor, vooral als je afhankelijk bent van hulpmiddelen of medicijnen. 
  • Houd rekening met verlies, diefstal of schade door de reis. En soms kom je eerder aan dan je koffer. 
  • Een checklist helpt. Denk aan reservemedicijnen en belangrijke telefoonnummers. 
  • Denk aan de veiligheidscontrole op het vliegveld. Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor je insulinepomp of sensor. 
  • Neem een medische verklaring mee in de taal van je bestemming. 

Vliegen met diabetes 

Als je gaat reizen met het vliegtuig moet je met verschillende dingen rekening houden. Er zijn bijvoorbeeld regels voor het vervoer van medicatie. En je wilt zonder problemen door de veiligheidscontrole met je sensor of insulinepomp. Ook moet je zeker weten dat alles heel en compleet aankomt op je bestemming. Een goede voorbereiding van je vliegreis voorkomt onzekerheid en problemen. 

Medicatie in je handbagage 

Het is vaak beter om medicatie in je handbagage mee te nemen. Niet alle medicatie kan tegen de kou in de laadruimte van het vliegtuig. Bij vertraging heb je misschien behoefte aan je medicatie. Koffers en andere bagage in het ruim van het vliegtuig kunnen kwijtraken of later aankomen op de bestemming. Bekijk vooraf de regels van de vliegmaatschappij over het meenemen van medicatie in je handbagage. Laat het cabinepersoneel weten dat je een tas met belangrijke medicatie bij je hebt, waar je goed bij moet kunnen tijdens de vlucht. 

Inpaktips voor je vliegreis 

Een goede inpaklijst of checklist helpt je bij de voorbereiding. Er zijn verschillende checklijsten beschikbaar. Kijk bijvoorbeeld bij de inpaklijst van Diabetesvereniging Nederland.  

De veiligheidscontrole op het vliegveld 

Bij de veiligheidscontrole op vliegvelden wordt met allerlei soorten scanapparatuur gewerkt. Werkt de scan met röntgenstraling? Laat je insulinepomp of sensor er niet door gaan. Andere apparatuur levert meestal geen schade op, maar zeker in het buitenland moet je opletten en je sensor en insulinepomp niet zomaar door de veiligheidscontrole laten gaan. Volg altijd de aanwijzingen van de fabrikant op.  

De veiligheidsmedewerkers op het vliegveld 

Veiligheidsmedewerkers zijn gewend aan de omgang met medicijnen of hulpmiddelen. Toch is het verstandig goed aan te geven wat je bij je draagt. Als de medewerker je gaat fouilleren geef dan duidelijk aan wat je draagt, zodat er niet aan getrokken wordt of het voor een spannende situatie zorgt. Zoek vooraf uit hoe je hulpmiddelen heten in de taal van de bestemming. Laat je hulpmiddelen niet door de handbagagescan gaan. Deze werkt meestal met röntgenstraling.  

Medische verklaring 

Neem een medische verklaring mee voor de veiligheidscontrole, douane en voor je handbagage in het vliegtuig. Je kunt deze gratis downloaden in verschillende talen, waaronder Russisch, Grieks en Spaans op de website van Diabetesvereniging Nederland (DVN). Vul deze zelf in en laat het tekenen door je huisarts of behandelaar. Op de website van DVN vind je ook de actuele informatie over de medische verklaring.  

Artikel met medewerking van:

  • ervaringsdeskundigen

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 9 februari 2023