Dagelijks leven

Invloed van ander weer op diabetes

Temperatuur heeft invloed op hoeveel insuline of medicijnen je nodig hebt. Ook kan de kwaliteit van insuline of medicijnen minder worden. Vakantie en ander weer verandert ook hoe je met je lichaam en je diabetes omgaat.

In het kort

  • Een verandering in temperatuur heeft invloed op hoe goed insuline of medicatie werkt in je lijf. 
  • Hitte of extra inspanning vergroten de kans op hypo's.  
  • Warmte en kou veranderen de kwaliteit van medicijnen. Daardoor moet je soms meer of minder gebruiken.  
  • Bevroren insuline moet je weggooien. 
  • Bescherm je medicijnen, insuline en hulpmiddelen tegen verandering in temperatuur.  
  • Ander weer zorgt ook voor een andere levensstijl. Pas extra goed op je lichaam. 

Warm weer en insulinebehoefte 

Warmte zorgt ervoor dat insuline sneller wordt opgenomen in je bloed. Hoe snel dat is, is heel persoonlijk. Vaak is de behoefte aan insuline of andere diabetesmedicatie minder in warme temperaturen. Maar warm weer kan er ook voor zorgen dat je meer je behoefte hebt aan insuline. Bijvoorbeeld bij hittestress. Meet je glucosewaarde vaker dan normaal zeker als je in de zon loopt of ligt. En let goed op wat je lichaam aangeeft.  

Warmte en je medicijnen 

Warmte beïnvloedt ook de kwaliteit van insuline en medicijnen. De werking wordt minder sterk als ze lang in warm weer bewaard worden. Gooi slecht werkende medicijnen weg. Twijfel je over de kwaliteit van je insuline? Gooi het weg. Houd je waardes goed in de gaten. Bewaar je medicatie op een geschikte plek, bijvoorbeeld in een koeltas of frio-tas. Bekijk de checklist voor het bewaren van medicatie op de website van Diabetesvereniging Nederland. 

Warm weer en je voeten 

In warm weer loop je vaak meer op blote voeten. Doe dit zo weinig mogelijk. Let goed op wondjes en verzorg je voeten 's avonds voor het naar bed gaan. Neem een voetenspiegel mee zodat je de onderkant goed kunt bekijken. Was en droog je voeten goed. > Meer over complicaties aan je voeten.

Eten en alcohol in warm weer 

Let extra goed op bij het eten en bij het drinken van alcohol. Normaal weet je vaak goed hoe je op eten en alcohol reageert. In combinatie met de warmte kan dat anders zijn. Ook bewegen in warmte kost meer energie en heeft dan weer invloed op je bloedglucosewaarden. Meet vaker dan normaal. 

Warm weer en water drinken 

Vocht in je lichaam is heel belangrijk voor de opname van insuline in je bloed. Drink dus in warm weer meer dan normaal. Bepaalde medicatie vraagt om extra veel vocht, zoals bepaalde SGLT2-remmers. Ook werkt de FreeStyle Libre-glucosesensor minder goed als er te weinig vocht is in je lichaam. 

Koud weer en je insulinebehoefte 

Ook koud weer heeft invloed op hoe goed de insuline werkt in je lichaam. En bij heel koud weer is er een kans dat je bloedglucosemeter of sensor niet goed werkt. Het kan ook zijn dat je meter of sensor de verkeerde waarden aangeeft. Controleer je bloedglucosewaarden vaak. Met een vingerprik weet je altijd zeker dat je de echte waarden ziet.

Wintersport met diabetes 

Naast de kou kan ook hoogte, bijvoorbeeld in de bergen, invloed hebben. Je hulpmiddelen kunnen minder goed werken. En je medicatie of insuline kan minder goed van kwaliteit worden of minder goed in je lichaam werken. Skiën, langlaufen, snowboarden en wandelen in de sneeuw vragen veel energie van je. Ook daar moet je op inspelen met je medicatie, insuline en hoeveel je drinkt. Je koolhydraten worden sneller verbruikt. > Bekijk meer informatie over wintersport en diabetes  

Kou en je medicijnen 

Bevroren insuline werkt niet meer. Die moet je altijd wegdoen. Teststrips kunnen na bevriezing verkeerde uitslagen geven. Op andere medicatie heeft kou minder invloed, maar let ook hierbij goed op je bloedglucosewaarden. Bewaar of bescherm je hulpmiddelen zodat ze niet bevriezen. Bescherm je sensor en pomp goed tegen de kou. Meer actueel advies vind je bij Diabetesvereniging Nederland.  

Artikel met medewerking van:

  • ervaringsdeskundigen

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 9 januari 2023

Lees meer over Reizen met diabetes

Volgend artikel