Dagelijks leven

Zo ga je goed op reis met diabetes

Als je gaat reizen met diabetes is het belangrijk je goed voor te bereiden. Een checklist helpt daarbij, zodat je zorgeloos op reis kan. 

In het kort 

  • Begin op tijd met de voorbereidingen. Soms moet je reservemedicijnen of hulpmiddelen aanvragen. 
  • Zorg voor een oplossing bij schade, diefstal of verlies van medicijnen of hulpmiddelen. 
  • Neem een medische verklaring mee om problemen bij de veiligheidscontrole en douane te voorkomen. 
  • Een inpaklijst of checklist helpt je bij een goede voorbereiding. 

Goed voorbereid op reis 

Als je op reis gaat met diabetes is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Denk na over een oplossing als je je medicijnen of hulpmiddelen verliest of als ze worden gestolen. En denk na over een oplossing bij schade aan je hulpmiddel. Houd rekening met de invloed van andere weersomstandigheden. Warm of juist koud weer heeft invloed op je glucosewaarden en je medicijnen. Denk eraan om belangrijke papieren van de verzekering, medicijnen of hulpmiddelen mee te nemen. 

Een medische verklaring in de handbagage 

In een medische verklaring staat welke medicijnen en hulpmiddelen je gebruikt. Dit maakt het makkelijker om medische handbagage mee te nemen. Op de website van Diabetesvereniging Nederland vind je een gratis te gebruiken medische verklaring in 7 talen, waaronder Engels, Grieks en Spaans. Vul deze zelf in en laat het daarna tekenen door je huisarts of behandelaar.  

Hulp bij het inpakken 

Ben je afhankelijk van medicatie of een hulpmiddel? Zorg dat je reserves hebt. Bekijk vooraf hoe je medicijn in het buitenland heet of hoe de werkende stoffen in het medicijn heten. De apotheek kan je een medicijnlijst meegeven. Controleer de regels voor het meenemen ervan naar je bestemming op de website van Diabetesvereniging Nederland. Neem ook belangrijke telefoonnummers van je behandelaar, zorgverzekering of je pompverzekering mee.  

Artikel met medewerking van:

  • ervaringsdeskundigen

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 9 februari 2023

Lees meer over Reizen met diabetes

Volgend artikel