4 dingen die je moet weten over warmte en diabetes

5 juni 2025 4 waarderingen 4 reacties

De zomer komt eraan en dat kan behoorlijk invloed hebben op je lichaam. Door warmte, kou, zon en vochtig weer stijgt of daalt je bloedglucose soms zomaar. Hoe komt dit precies? En wat kun je eraan doen? 

Het weer is onvoorspelbaar. En je bloedglucosewaarden misschien ook wel. Zeker als de temperatuur in de zomer opeens stijgt. Ken je deze 4 tips al?

  1. Insuline werkt sneller bij warmte.
    Je lichaam neemt insuline vaak sneller op bij warm weer. Hierdoor kun je sneller een hypo krijgen. Sommige mensen hebben daarom minder insuline nodig in de zomer.

  2. Warm weer kan ook zorgen voor een hoge bloedglucose.
    Je lichaam kan ook gestrest worden van warm weer. Hiervan kan je bloedglucose stijgen. Helemaal als je huid verbrandt door de zon. Smeer je daarom altijd goed in met zonnebrandcrème. Misschien beweeg je ook wel minder dan normaal op een tropische dag. Ook dit kan een hyper veroorzaken. Controleer je bloedglucose daarom regelmatig.

  3. Medicijnen en hulpmiddelen werken soms minder goed bij hitte.
    Insuline kan niet goed tegen warmte. Ook werken teststrips van de bloedglucosemeter en sommige glucosesensoren minder goed, als ze te heet worden. Bewaar je spullen daarom niet in de zon of een warme auto. En gebruik een koeltasje als het echt warm is.

  4. Water drinken helpt voor betere bloedsuikers.
    Als het warm is, zweet je vaak meer. Je lichaam heeft daarom meer vocht nodig. Als je te weinig drinkt, kan je insuline minder goed gaan werken. Je glucosesensor meet soms ook minder nauwkeurig als je uitgedroogd bent. Drink daarom minstens 1,5 liter water per dag. En nog iets meer als je veel zweet.

Hoe zit het met koud weer en diabetes?
Niet alleen warmte heeft invloed op je diabetes. Ook kou kan je bloedglucose in de war brengen. Let dus goed op als je deze zomer bijvoorbeeld een ijsvlakte in de Alpen bezoekt. Of een wandeling door een koude grot maakt. Sommige bloedglucosemeters en sensoren doen het niet bij kou, of minder goed. En insuline werkt niet meer zoals het hoort, als het bevroren is geweest. Gooi bevroren insuline daarom altijd weg.

Bereid je voor op warm en koud weer met diabetes
Komt er een hittegolf aan? Of ga je op vakantie naar een plek met heel warm of heel koud weer? Bereid je dan goed voor. Neem voldoende medicijnen en hulpmiddelen mee. Zorg ook dat je iets hebt om je insuline te bewaren op de juiste temperatuur. Bijvoorbeeld een koeltasje. Met een goede voorbereiding kun je zonder stress op vakantie. > Bekijk ook deze tips voor een goede reis met diabetes

Praat mee!
Wat merk jij van de invloed van warm of koud weer? Gaat je bloedglucose omhoog, of juist omlaag? En reageren je glucosesensor en/of pomp anders dan normaal? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

4 reacties

12 juni 2025 om 16:15

Waardeer zeker alle info. Omdat ik nog maar kort type 2 diagnose heb, is mij een hoop niet bekend. Dat maak mij in sommige gevallen toch onzeker. Ook omdat vrienden/ familie nogal lachwekkend over doen. De blogs geeft mij houvast. En bij twijfel heb ik vast verpleegkundige die mij hierin ondersteun. Nogmaals wordt gewaardeerd.

12 juni 2025 om 16:54

Doortje,

Dat vrienden/familie nogal lachwekkend over jouw onzekerheid doen is niet okay. Waarschijnlijk weten ze niet goed hoe ze er mee om moeten gaan. Zorg dat je ze goed informeert en ik vond het wel een mooi excuus als ik wat humeurig was: sorry mijn suiker is wat laag😉

12 juni 2025 om 18:19

Het is vandaag op de kop af 14 wkn dat ik gediagnostiseerd D1. Ook ik heb veel baat bij al deze informatie!

18 juni 2025 om 16:40

Maarten,
Je zegt dat je het een mooie excuus vond? En humeurig was? zijn beiden verleden tijd?
Ik krijg van mijn (bonus)kinderen vaak de vraag "Hoe hoog (of hoe laag) zit je?" Het is fijn als de omgeving meekijkt, meedenkt en er positief op reageert. Dat houdt je gaande!

Van de redactie

11 volgers

13 blogberichten

Volgende blogpost

Terug naar blog